Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/nagot-har-gatt-snett-inom-sapo/

NYHETER

”Något har gått snett inom Säpo”

Svensk polis har kastats in i en förtroendekris när den senaste veckans terrorjakt nu ser ut att ha slutat i fiasko. Misstankarna saknade substans och Säpos ­it-experter verkar ha ­missat att googla den friade mannens namn.

Visserligen verkar Säkerhetspolisen haft legitima skäl att ta in den asylsökande 22-åringen i Boliden på förhör. Enligt hans försvarare Ola Salomonsson fanns det relevanta frågor att ställa. Men när det var gjort kunde åklagaren konstatera att det helt saknades ­bevis för att mannen skulle ha ägnat sig åt några terrorförberedelser.

Normalt brukar Säpo lösa en ­sådan här sak diskret och ­obemärkt, utan att skrämma upp en hel befolkning och utan att den enskilde drabbas av onödiga men. I det här fallet extrainkallades hundratals poliser över hela landet, bild och namn på den misstänktes spreds i och utanför landet och allmänheten uppmanades till skärp vaksamhet, vilket fick många svenskar att undvika kollektiva färdmedel, hålla sig borta från allmänna platser och avboka sin medverkan på olika evenemang. Och i irakiska Mosul, varifrån 22-åringen härstammar, sägs hans mamma ha tvingats söka läkarvård på grund av chock.

Att den spektakulära terror­jakten till slut avblåstes skedde tack vare en observant privatperson som kände igen 22-åringen från massmedierna och mannen kunde lugnt omhändertas medan han och en kompis stod i en mat­affär. 22-åringen hade aldrig gömt sig, utan tvärtom aktivt via olika sociala medier meddelat omvärlden att han sedan ett par månader fanns i lilla Boliden.

Svenska staten var också väl bekant med detta faktum genom 22-åringens asylsökan till Migrationsverket och hans bostad, som beviljats genom samhällets försorg, var försedd med en tydlig namnskylt. Mot bakgrund av allvaret för alla inblandade bör man undvika att raljera, men kan förutsättningarna för ett lyckat gripande bli bättre?

De senaste dagarnas intermezzo antyder att någonting har gått ordentligt snett inom Säpos avdelning för terrorbekämpning. Myndigheten har en stor låda med effektiva verktyg till sin hjälp och kan avlyssna telefoner, lokaler och datatrafik, i hemlighet öppna brev och mycket annat som kräver särskilt lagstöd. I ett mejlsvar som jag nyligen fick från Säpo ser jag att presschefen Sirpa ­Franzén framhåller att myndig­heten också ­bedriver underrättelse­arbete ­genom öppna källor såsom internet. Ändå glömde underrättelse­experterna alltså att kolla Facebook och dejtingsajten Badoo, där 22-åringens bostadsort fanns angiven.

En gissning är att de fruktansvärda dåden i Paris kan ha bidragit till Säpos tunnelseende. För att inte riskera ytterligare människo­liv agerade Säpo helt säkert så snabbt man kunde. Men för de tränade terrorjägarna borde det ändå rimligen ha funnits tid till elementära kontroller innan ledningen beslutade att offentligöra brottsutredningen och den höjda hotbildsnivån på en direktsänd presskonferens.

För ett halvår sedan meddelade Säpo-chefen Anders Thornberg att svenskarnas förtroende för myndigheten skjutit i höjden, enligt Som-institutet. Hela 53 procent av de tillfrågade sa sig ha ”stort förtroende” för Säpo.

Säkerhetsforskaren Hans Brun trodde i en SR-intervju under söndagen inte att de senaste ­dagarnas händelser skulle komma att skada detta förtroende. Det låter något förhastat. Mer troligt är att det beror på hur Säpo nu agerar.

På Säpos hemsida säger ­Anders Thornberg att han ser som sin plikt att hålla allmänheten informerad om det operativa arbetet. Då duger det inte att, som hittills, enbart upprepa mantrat ­”förundersökningssekretess” eftersom för­undersökningen nu ser ut att ha kört i väggen.

Glömde man helt enkelt att googla på 22-åringens namn? Förväxlades mannen med någon annan? Har Säpo fallit offer för ­underrättelsesvindlare? Eller skedde det helt enkelt ett missförstånd någonstans längs de hemliga kanalerna? Detta är frågor vars svar kan påverka huruvida allmänheten framöver kommer att lita på Säpo eller inte.

Rikspolischef Dan Eliasson lär få äta upp sitt uttalande från i fredags, då ingripandet fort­farande framstod som lyckat, om att han vill ”hälla ett regn av guldstjärnor över de polisanställda och deras förmåga”. Men i den osäkra situation som råder är det inte tid att peka finger.

Vad som däremot gäller nu är att polismaktens förmåga måste koncentreras på att försäkra invånarna om att nästa terrorlarm inte är ett rop på vargen – och att inga ytterligare personer grips på felaktiga grunder.