Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/narvardschefen-det-enda-logiska-ar-att-stanga-skidanlaggningarna-i-are/

NYHETER

Närvårdschefen: Det enda logiska är att stänga skidanläggningarna i Åre

En del av skidsystemet i Åre.
En del av skidsystemet i Åre. Foto: Jonas Lindkvist

– Jag är glad och tacksam för att företagen i Åre väljer att sluta med after ski – men det är långt ifrån tillräckligt, säger läkaren Sofia Leje, som är närvårdschef i Åre.

Hon tycker att det enda rimliga är att stänga skidanläggningarna för att begränsa inflödet av folk till fjällvärlden och minska spridningen av coronaviruset.

De senaste dagarna har Åre konstaterat nio fall av coronasmitta. Ett i fredags och åtta på lördagen. Samtliga har koppling till after ski-tillställningar på skidorten förra helgen.

– Jag är inte förvånad. Sannolikt är mörkertalet stort. Det rör det sig om betydligt fler fall. Jag vet fem personer i Stockholmsområdet som ska testas de kommande dagarna, säger Sofia Leje.

Från och med lördagen skidorter som Åre, Sälen, Idre och Branäs all stoppat after ski, men enligt Sofia Leje finns det andra platser i Åre där stora grupper av människor befinner sig samtidigt. Den stora ICA-butiken vid järnvägsstationen och Coop en bit därifrån.

Nu står påsken för dörren. Ett normalt år finns det 30.000 skidturister till Åre under långhelgen. I år har näringsidkare uppskattat att det kommer mellan 10.000 och 15.000 efter uppmaning att undvika resor - om det inte fattas ett beslut att stänga skidanläggningarna. Ett sådant besked kan komma efter det möte som Folkhälsomyndigheten ska ha med länsstyrelserna och regionerna i Norrlandslänen, Värmland och Dalarna på måndag.

– Jag hoppas att det fattas ett vettigt beslut utifrån fakta och erfarenheter utifrån det vi ser i övriga världen. I Italien och Österrike fick man tidigt larm om coronasmitta men valde att fortsätta som om ingenting hade hänt. Man måste fråga sig om det var värt det med tanke på konsekvenserna. Även i USA finns det en stor smittspridning kopplad till skidorter, säger Sofia Leje.

Läkaren Sofia Leje.
Läkaren Sofia Leje. Foto: Privat

– Jag anser att det enda logiska är att stänga skidanläggningarna. Det som annars behövs är väldigt strikta begränsningar för folksamlingar, säger Sofia Leje.

Tidigare i veckan larmade hon om att sjukvården i Åre inte klarar en påskinvasion av turister under en pågående pandemi i en intervju med SVT Jämtland.

– Jag satte ned foten när det behövdes. Annars hade den här diskussionen dröjt till nu när de första fallen bekräftats.

Hälsocentralen i Åre går redan på knäna, enligt Sofia Leje. Hälften av personalen är sysselsatt med tester och andra corona-relaterade sysslor och i snitt har fyra personer varit borta varje dag de senaste veckorna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt