Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nathan Schachar: Latinamerika – mellan gamla spår och nya

Varför reser Venezuelas president Hugo Chávez till Kuba för cancerbehandling? Han själv hänvisar till den kubanska medicinens höga nivå. Men sanningen är en annan. Personalen på Cimeq-kliniken i Havanna har handplockats för sin lojalitet och sin förmåga att hålla tyst. Ingenting har läckt ut om Chávez prognos eller ens om hans sjukdomstyp. Häromdagen opererades han på nytt och etern brusar av kannstöperier kring hans tillstånd.

Årets stora evenemang i Latinamerika, politiskt och dramatiskt, är valen i Venezuela. Om Chávez står rycken kommer ingen att kunna hota honom i oktober. Högsta Domstolen och valmyndigheten är hans lydiga tjänare och Irankrisen har ökat de dagliga oljeintäkterna till en miljard kronor. En stor del av dessa pengar går direkt till de fattiga, inte genom någon lagstiftning utan via politiska massrörelser, så att förmånstagarna skall förknippa hjälpen med ledaren, inte med staten.

Men om han blir sämre hamnar saken i annat ljus. Oppositionen har för första gången en kandidat som kan tävla med Chávez i hans paradgren: att kommunicera med de fattiga. 2008 valdes unge Henrique Capriles till guvernör i delstaten Miranda. Han besegrade Chávez närmaste man Diosdado Cabello. Capriles publiktycke har skakat regimen, som hävdar att han är homosexuell, och åberopar polisprotokoll som inte företetts. Chávez kallar honom ”fru”, inte ”herr”.

Capriles kan dock inte förneka att han härstammar från polska judar – fast han själv är katolik, med en gudaktig svada som för tanken till USA:s frommaste republikaner. Chávez gör stor sak av Capriles ursprung, kallar honom ”svin” och uppmanar honom att ”kasta sin förklädnad”.

Chávez maktrecept har bildat stil i flera grannländer. I Ecuador, där flera ledande tidningsmän nu hotas av fängelse, är läget dramatiskt. I fjol kom en annan av hans skyddslingar, Ollanta Humala, till makten i Peru, men han har vänt ryggen åt sin gynnare och respekterar både författningen och marknadsekonomin.

Samtidigt, i det peronistiska Argentina, vulgärpopulismens urhem på jorden, har en peronistisk president tagit ett märkligt steg mot ett ordnat samhälle. Cristina Fernández har infört barnbidrag!

Det låter odramatiskt i svenska öron, men det är ett brott mot populismens första budord: ”Bidrag skall delas ut av partiet, inte av staten – och på basis av lojalitet, inte av behov!”

Tillväxten är enorm i flera av kontinentens länder. Fattigdomen sjunker men utvecklingen släpar efter.

Gapet till Asiens länder inom forskning och utbildning växer, fast både Mexiko, Brasilien och Chile rycker fram teknologiskt. Men Peru, med dess tjugoåriga rekordtillväxt, har fortfarande världens sämst utbildade barn. Perus valutareserv är på väg att passera Sveriges men dess skolsystem är lamslaget av ett förstockat maoistiskt lärarfack.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.