Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nazistisk propaganda presenteras som nyheter

02:45. Granskning Sveriges klipp ligger ute på Youtube – trots att de ska vara borttagna. Hör när Sveriges Googlechef svarar på DN:s frågor.

Googles söktjänst visar upp propaganda från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen som om det vore nyhetsartiklar. 

En antisemitisk lista över judar i Sverige får topposition i sökresultat på Google och Youtube rekommenderar hatiska klipp som de själva har förbjudit. 

Experter ifrågasätter nu varför Google inte tar kontroll över algoritmer som okontrollerat sprider hat och hot.

Google har de senaste dagarna fått omfattande kritik för att de inte tar ansvar för vilket material de tillgängliggör i sina tjänster på nätet.

I tisdags stängde Google slutligen ned en högerextrem kanal på sin filmdelningssajt Youtube efter anmälningar från DN och Expressen. Nätverket bakom kanalen har under flera år spridit främlingsfientlighet och trakasserat journalister och opinionsbildare.

Men bara några timmar senare laddades materialet upp igen av nya användare och från nya konton. Trots att Google tekniskt sätt har möjlighet att stoppa filmklippen.

DN:s granskning visar att Googles algoritmer i flera fall istället premierar extremistiskt material.

En antisemitisk lista över judar i Sverige får till exempel topposition i sökresultaten på Google. Trots upprepade förfrågningar vägrar Google att ta bort listan. Listan finns även publicerad på Youtube. 

Propaganda från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens webbsajt Nordfront presenteras av Google under vinjetten "Huvudnyheter från Nordfront". 

Sajten får också en utökad presentation i sökresultaten med direktlänkar till sajtens olika avdelningar. På samma sätt som etablerade medier som Dagens Nyheter eller Sveriges Radio. 

På Youtube har Nordiska motståndsrörelsen en egen sida med filmer som sedan starten haft mer än 6 miljoner sidvisningar. Motståndsrörelsen kanaler dyker också upp på listan över ”rekommenderade” kanaler av Youtube. 

Även de filmklipp från den högerextrema kanalen som Youtube själva stängt ned rekommenderas nu av Youtube när de laddats upp på nytt.  

Jutta Haider, docent och universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid universitetet i Lund forskar om sökmotorer. Hon tycker att Google i vissa fall borde ta mer kontroll över sina algoritmer.

– Problemet är att Google har blivit så dominant att det i princip är det enda sättet som vi kommer åt information när vi söker. Hade det funnits många olika sätt hade det varit en mindre problem men nu blir deras sätt att rangordna och presentera väldigt viktigt, säger hon.

Att Nordiska motståndsrörelsens material presenteras av Google på samma sätt som nyhetsartiklar från seriösa medier tycker hon är fel.

– Det ger dem en mycket större trovärdighet genom den grafiska presentationen, det gör att de ser ut som en seriös och tillförlitlig källa. Det är djupt problematiskt eftersom människor i praktiken tenderar att lita på Googles algoritm.

– Det är ett beslut som Google har tagit som kan få enorma konsekvenser. Att dölja sig bakom algoritmer som i det fallet är inte korrekt.

Måns Jonasson digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, IIS, säger att Google är mycket hemlighetsfulla om hur deras algoritmer fungerar men att många detaljer ändå är kända. 

– Google försöker vara relevant och det kan bli en självuppfyllande profetia, om många skriver om den här sidan och Google indexerar det så kan den få en ännu bättre position. 

– Utan att en människa manuellt går in och rankar ner den där så kommer algoritmen bara göra det som den är byggd för, det vill säga presentera så relevanta sökresultat som möjligt. 

– I det här fallet blir det snett helt klart, det är väl det som är grunddiskussionen: vilket ansvar ska sådana som Google ta för att redaktionellt se till att algoritmen inte raknar upp saker som inte borde spridas, säger Måns Jonasson. 

Läs mer: Sverige ställer krav på Google och Facebook mot trollkonton 

DN har vid upprepade tillfällen försökt få en intervju med Googles Sverigechef Anna Wikland, som inte velat ställa upp. På torsdagen svarade hon på några korta frågor när DN mötte henne på konferensen Women In Tech i Stockholm. 

Hur kommer det sig att hatsajtens klipp ligger ute igen trots att de ska vara borttagna?

– De är väldigt kreativa och det är väldigt komplext hela situationen och Youtube har väldigt många som tittar på det här just nu. Överlag är det så att vi inte tillåter hot och trakasserier vare sig det gäller individer, grupper eller er journalister. Vi har tydliga policys kring det och dessutom följer Youtube svensk lagstiftning. Det jag också vill betona i det här är att sker hot och trakasserier på plattformen, då måste de som blir hotade gå till polisen. 

Har ni agerat tillräckligt kraftfullt tycker du?

– Det är otroligt komplext och vi har fokus på det just nu. 

Vad har Google för ansvar för hat och hot som sprids?

– På vår plattform har vi tydliga policys, precis som jag sa, och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena. 

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar jag inte med det som den här typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, säger Anna Wikland.

Läs mer: Googles Sverigechef: ”Vi tar oerhört seriöst på det som händer” 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.