Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/nordiska-ledare-fick-putin-att-tala-om-klimatet/

Nyheter

Stefan Löfven: Sverige ska ha en så bra relation som möjligt till Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Dmitri Lovetsky/AP

– Mitt viktigaste uppdrag som statsminister är landets trygghet och säkerhet. Samtidigt är det viktigt att vara tydlig med Ryssland i frågor där vi är av olika åsikt, säger Stefan Löfven efter sitt första möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Rätta artikel

– Det var mitt första möte med Putin och det var ett bra möte. Bra stämning och presidenten är påläst och kunnig. Det var också ett möte med raka budskap. Jag har tagit upp folkrättsbrotten i Ukraina, säkerheten i Östersjön och situationen med mänskliga rättigheter, sade statsminister Stefan Löfven i Sankt Petersburg efter sitt möte med Vladimir Putin.

Det var första gången som Löfven personligen träffade Putin och det första bilaterala mötet mellan en svensk statsminister och rysk president sedan 2011.

Sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 har Sverige hållit fast vid att man inte har några möten på ministernivå med Ryssland. Varför valde du att träffa Putin nu?

– Sverige ska ha en så bra relation som möjligt till Ryssland. Ryssland är viktigt och ligger i vårt närområde. Det ligger där det ligger för alltid. Sverige ligger där det ligger för alltid. Då ska vi samarbeta i frågor där vi har gemensamma intressen. Men också vara tydliga i frågor där vi är av annan åsikt. I Ukraina hotas den europeiska säkerhetsordningen och det är viktigt för ett litet land att de stadgar som finns respekteras. Om de inte respekteras kommer vi alltid att stå upp mot det. Men det är inte detsamma som att inte ha någon relation till Ryssland. Det har vi inte stått för. 

Sverige har inte haft några möten på ministernivå förrän Margot Wallström träffade Sergej Lavrov 2017. Själv väljer du nu att träffa Putin. Då har ju något ändrats.

– Mitt viktigaste uppdrag som statsminister är landets trygghet och säkerhet. Att vi deltar i en konferens om den arktiska regionen är rätt naturligt. Vi har stora intressen där. Jag skulle inte göra mycket nytta om jag hade stannat hemma. Men vi fortsätter naturligtvis tvåspårspolitiken där vi å ena sidan vill utveckla handel, investeringar och klimat, å andra sidan ta upp viktiga frågor där våra åsikter går isär. Det här var ett bra tillfälle och vi ska söka en så bra relation som möjligt.

Löfven påpekade också att han hade träffat fem representanter för det ryska civilsamhället under förmiddagen. Dessutom har han träffat representanter för svenska företag i Ryssland, bland annat Stena, Ikea och Ericsson. 

Att svenska företag fortfarande jobbar i Ryssand var något som Putin noterade med glädje då han träffade Stefan Löfven inför kamerorna före deras bilaterala möte.

– Vår relation håller på att utvecklas, trots vissa problem. Handelsutbytet växer och vi har nästan fem miljarder investeringar från våra svenska vänner, sade Putin.

När tolken översatte ”vänner” till ”partners” fick han en reprimand av Putin.

– Jag sade vänner och han översatte till partners, muttrade Putin. 

Tolken rättade sig snabbt.

https://twitter.com/dimsmirnov175/status/1115641343295086592

– Våra diskussioner om Arktis visar att vi har gemensamma intressen. Jag är glad över att vara i Sankt Petersburg, det symboliserar vår gemensamma historia, svarade Löfven.

De bilaterala diskussionerna pågick därefter i ca 45 minuter och följdes av en gemensam middag med Putin som värd för alla de nordiska ledarna.

Just handel är ämnet som Putin själv helst hade velat fokusera på under arktiska mötet i Sankt Petersburg. Under forumets huvudattraktion – en öppen session med fyra nordiska ledare – inledde Putin debatten med ett inlägg som enbart handlade om hur Arktis ska exploateras. 

 – Vi vill öka fraktvolymen, till 80 miljoner ton 2025. Det är ett realistiskt och bra mål. Förra året var volymen 20 miljoner. Vi ska utveckla infrastrukturen, navigationsinstrumenten. Vi ska modernisera hamnarna. Här i Sankt Petersburg byggs just nu tre kärnkraftsdrivna isbrytare för ändamålet, sade Putin.

Alla de nordiska ledarna – förutom Löfven även Finlands president Sauli Niinistö, Norges statsminister Erna Solberg och Islands president Gudni Jóhannesson  – svarade med att tala om klimatförändringen. 

– En klimatkris i Arktis inget framtidsscenario. Den sker nu, medan vi sitter här och talar, sade Stefan Löfven.

Också Finlands president Sauli Niinistö fokuserade på klimatet.

– Allt som sker i Arktis får konsekvenser i resten av världen, vi måste göra något och vi borde ha gjort det för länge sen. Den goda nyheten är att vi vet vad vi ska göra. Först måste vi snabbt minska utsläppen av koldioxid i luften, sade Niinistö. 

Erna Solberg poängterade att det inte finns någon tid att förlora.

– Ett grönt tänkande är en del av lösningen och det måste betraktas som en affärsmöjlighet. 

 

Under debatten vände sig Putin plötsligt till Löfven med en spontan inbjudan till den kontinentala hockeyligan KHL.

– Det strålande svenska hockeylaget gläder båda svenskarna och oss. Det vore fint om ett svenskt lag kunde delta i KHL. Men det är inte på dagens agenda, sade Putin till Löfven.

– Vi har många gemensamma intressen – investeringar, klimat, business, hockey. Genom åren har vi sett så många fantastiska sovjetisk och ryska hockeyspelare. Vi behöver samarbete, förståelse. Men för Sverige som ett litet land är det viktigt att inte tumma på principer, svarade Löfven.