Hoppa till innehållet

Nutidsorienteringen 2012

Testa dina kunskaper i DN:s Nutidsorientering.

1 av 30

Staden? I årets olympiska sommarspel deltog över 10 000 idrottare från mer än 200 nationer för att tävla i 26 sporter. Sverige tog åtta medaljer. I vilken stad hölls årets OS?

Nästa fråga

2 av 30

Betyget? En ny betygsskala infördes för grundskolan och gymnasiet under läsåret 2011/2012. Vad är nu det högsta betyget man kan få?

Nästa fråga

3 av 30

Namnet? Den 23 februari i år föddes en ny svensk tronarvinge. Det är kronprinsessan Victorias första barn. I maj döptes barnet i Storkyrkan i Stockholm. Vilket blev tilltalsnamnet?

Nästa fråga

4 av 30

Landet? I början av augusti utbröt ett diplomatiskt storbråk mellan Sverige och en annan stat. Den svenske ambassadören utvisades ur landet som styrs av diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Vad heter landet?

Nästa fråga

5 av 30

Planeten? Efter en 36 veckor lång färd landade rymdsonden ”Curiosity” på denna planet i augusti i år. Uppdraget är att undersöka om planeten har haft förutsättningar för liv. Vilken är planeten?

Nästa fråga

6 av 30

Sändebudet? I över ett år har Syrien plågats av blodiga strider inom landet. FN och Arabförbundet skickade gemensamt ett så kallat särskilt sändebud som förgäves försökte medla i konflikten fram till i somras. Vem var sändebudet?

Nästa fråga

7 av 30

Filmen? I en av årets mest uppmärksammade filmer kämpar rollfiguren Katniss Everdeen för att överleva i en tv-sänd dödstävling mot andra ungdomar. Vad heter filmen?

Nästa fråga

8 av 30

Kostnaden? Flera länder i Europa har tvingats be om nödlån när deras ekonomier har hamnat i kris. Oftast kostar det att låna pengar, både för länder och privatpersoner. Vad kallas den kostnaden?

Nästa fråga

9 av 30

Titeln? George R R Martin har skrivit den storslagna boksviten ”Sagan om is och eld”. Tv-versionen är en stor framgång och i somras påbörjades inspelningen av den tredje säsongen. Som tv-serie har berättelsen en annan titel. Vilken är titeln?

Nästa fråga

10 av 30

Politikern? I våras blev det klart vilken republikansk politiker som utmanar Barack Obama i USA:s presidentval den 6 november. Vad heter politikern?

Nästa fråga

11 av 30

Grenen? Sara Algotsson Ostholt, på hästen Wega, gav svensk ridsport en efterlängtad silvermedalj i sommarens olympiska spel. Grenen, som har ett militärt ursprung, består av tre deltävlingar: dressyr, terrängritt och banhoppning. Vad heter grenen?

Nästa fråga

12 av 30

Ordet? Bland pronomen i det svenska språket finns han, hon, den och det. På senare tid har ett annat, könsneutralt pronomen fått mycket uppmärksamhet. Vilket är ordet?

Nästa fråga

13 av 30

Företaget? I maj börsnoterades ett av världens mest kända internetbaserade sociala nätverk. Introduktionen blev ingen succé och värdet på aktierna sjönk. Experter varnade redan innan för att företaget hade övervärderats. Vilket är företaget?

Nästa fråga

14 av 30

Landet? François Hollande blev en av Europas mäktigaste politiker när han i maj valdes till president i sitt land. Vilket är landet?

Nästa fråga

15 av 30

Vätskan? Efter trenden att göra egen surdeg jäser nu en ny matvana: att själv tillverka de sura droppar som tillsammans med olja är huvudingrediens i en salladsdressing. Vätskan framställs av vin, öl eller cider. Vad heter denna vätska?

Nästa fråga

16 av 30

Landet? Försvarsminister Sten Tolgfors avgick i våras. Strax före hans avgång blev ett avtal om ett militärt samarbete mellan Sverige och ett arabiskt land uppmärksammat. Vilket är landet?

Nästa fråga

17 av 30

Havet? Havet som ligger omkring Nordpolen är normalt täckt av tjock is, med ett större istäcke på vintrarna och ett lite mindre på somrarna. Men nu minskar sommarisens yta mycket kraftigt, som en följd av den globala uppvärmningen. Vad kallas havet?

Nästa fråga

18 av 30

Partiet? Stefan Löfven valdes i början av året till ledare för ett riksdagsparti. Han var tidigare ordförande för fackförbundet IF Metall. Vilket är riksdagspartiet?

Nästa fråga

19 av 30

Namnet? Den 22 juli 2011 skakades Norge av terrordåd. I augusti i år fastslog rätten att gärningsmannen var tillräknelig när han mördade 77 människor. Han dömdes till 21 års fängelse och förvaring. Vad är gärningsmannens fullständiga namn?

Nästa fråga

20 av 30

Låten? Sångerskan Alina Devecerski fick sitt stora genombrott i år med en låt som blev en av de mest spelade i svensk radio under våren och sommaren. Den skulle därför kunna tävla om titeln ”årets sommarplåga”. Vad heter låten?

Nästa fråga

21 av 30

Insekten? Det har kommit larm om att en viss insekt drabbats av massdöd både i Sverige och andra länder. Kvalster och en ny typ av bekämpningsmedel kan vara orsaken. Försvinner insekten är det förödande för ekosystemet. Vilken är insekten?

Nästa fråga

22 av 30

Maten? Den svenske konstnären Makode Linde orsakade en internationellt uppmärksammad skandal då han ställde ut ett ätbart konstverk föreställande en svart, naken kvinna. Vilken typ av matanrättning bestod konstverket av?

Nästa fråga

23 av 30

Bandet? Kritiska röster höjdes världen över efter att medlemmarna i ett ryskt feministiskt punkband greps för att ha demonstrerat mot president Vladimir Putin. Artister som Madonna, Pet Shop Boys och Patti Smith har protesterat. Vad heter punkbandet?

Nästa fråga

24 av 30

Poeten? Denna svenska poet hade länge lyfts fram som en av favoriterna till att få Nobelpriset i litteratur. När poeten tilldelades priset i vintras var det första gången sedan år 1974 som det gick till en svensk person. Vem är poeten?

Nästa fråga

25 av 30

Programmet? Under ett tiotal säsonger har unga amerikanska modeskapare tävlat om att på kort tid göra de snyggaste kläderna i en tv-serie ledd av fotomodellen Heidi Klum. Under hösten sänds en svensk version. Vad heter tv-programmet?

Nästa fråga

26 av 30

Hemmabygget? Många spelföretag släpper numera digitala koder och redskap som gör att var och en kan skapa nytt innehåll till sina favoritspel – eller rentav helt nya spel. Vad brukar man, med en förkortning, kalla ett spelbaserat hemmabygge?

Nästa fråga

27 av 30

Fartyget? Det sades att detta stora och moderna passagerarfartyg aldrig skulle kunna sjunka. På jungfruresan för 100 år sedan hände det ändå, efter att fartyget krockat med ett isberg. Vad hette fartyget?

Nästa fråga

28 av 30

Klubben? I somras lämnade Zlatan Ibrahimovic det italienska fotbollslaget AC Milan och gick till en annan europeisk klubb. I vilken stad ligger Zlatans nya klubb?

Nästa fråga

29 av 30

Metallen? En ädelmetall i mycket små partiklar har börjat användas i sportkläder för att de inte ska lukta svett. Nu varnas det för att de mikroskopiska metallpartiklarna kan vara en stor miljöfara. Vilken är metallen?

Nästa fråga

30 av 30

Artistnamnet? Det har talats mycket om det svenska dj-undret. En av artisterna som har blivit ett världsnamn är dj:n bakom hitlåten ”Levels”. Egentligen heter han Tim Bergling, men vad är hans artistnamn?

Du har svarat på 0 av 30 frågor