Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Nutidstestet vecka 31

ASAP Rocky, Brexit och tömda förnybara resurser har rönt rubriker veckan som gått. Har du hängt med? Gör äldre nutidstest här.

1 av 10

Brott. Åtalet mot ASAP Rocky och hans två medarbetare inleddes under veckan. Artistens försvarare är en av Sveriges mest framstående brottsmålsadvokater och har försvarat gängmedlemmar misstänkta för dödsskjutningar och grova brott. Vad heter han?

Nästa fråga

2 av 10

Politik. Sedan 1 augusti krävs tillstånd för att få tigga i Eskilstuna, vilket kostar 250 kronor. Utan tillstånd kan man få böter. Vilken kommun var först med att införa tiggeriförbud?

Nästa fråga

3 av 10

Storbritannien. Drottning Elizabeth II kan tvingas att avgöra Brexit, om premiärminister Boris Johnson ber henne stänga parlamentet för att kunna ta landet ur EU utan avtal, vilket parlamentet motsatt sig. Hur länge har Elizabeth II varit drottning?

Nästa fråga

4 av 10

Frankrike. Två skolor har stängts och en miljöorganisation har stämt franska myndigheter för att inte ha agerat tillräckligt snabbt för att undvika hälsofaror efter branden i katedralen Notre-Dame. Tonvis av partiklar har spridits till kringliggande gator och byggnader. Av vilket ämne?

Nästa fråga

5 av 10

Klimatet. I måndags tog jordens förnybara resurser slut för detta år, enligt tankesmedjan Global Footprint Network. Det är rekordtidigt. När hade de tagit slut i år om alla levde som i Sverige?

Nästa fråga

6 av 10

Utrikes. Nordkorea har avfyrat nya projektiler, enligt Pyongyang som svar på USA:s och Sydkoreas planerade militärövningar, efter ett uppehåll i samband med det tredje och senaste mötet mellan Trump och Kim Jong-Un. Var träffades de då?

Nästa fråga

7 av 10

Hälsa. Det råder dengueepidemi i Banglasdesh och Filippinerna – Kambodja och Singapore är också hårt drabbade. Hur smittas man av sjukdomen?

Nästa fråga

8 av 10

Böcker. Uppsalaprofessorn Don Kulicks ”A death in the rainforest” finns med på TIME Magazines lista över sommarens bästa läsning. Den handlar om urfolk i:

Nästa fråga

9 av 10

Industri. I veckan har vi kunnat följa med DN:s utsända till den svenska stad där Northvolt ska bygga Europas största batterifabrik. Vilken är staden?

Nästa fråga

10 av 10

Sport. Löneskillnader mellan manliga och kvinnliga idrottare har rönt mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Damernas prispengar i British Open har höjts med 40 procent, trots det utgör de bara xx procent av männens:

Du har svarat på 0 av 10 frågor