Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Supernutidstest – året som gick del 2

Borrmaskinsattacker, ebolautbrott och försvunna flygplan.
Snart har ännu ett nyhetsår passerat. Gör DN:s supernutidstest och testa hur bra koll du har på de mest minnesvärda händelserna under 2014.

Det här är del 2 – den första delen hittar du här.

1 av 24

V. 27: Partiet? Den här veckan samlades Sveriges politiska elit under Almedalsveckan på Gotland. Varje riksdagsparti har en egen dag, men i år höll även ett nazistiskt parti tal som väckte starka reaktioner. Vilket?

Nästa fråga

2 av 24

V. 28: Vilken blåst? En ”supertyfon” drog in över Japan i veckan. Vad hette ovädret?

Nästa fråga

3 av 24

V. 29: Vilket land? Nobelpristagaren Nadine Gordimer vid 90 års ålder. Från vilket land kom hon?

Nästa fråga

4 av 24

V. 30: Klubben? Marta Vieira da Silva anses vara världens bästa damfotbollsspelare. Den här sommarveckan bytte hon klubb, från Tyresö till...

Nästa fråga

5 av 24

V. 31: Länderna? Över 700 personer hade nu dött i det värsta utbrottet någonsin av sjukdomen ebola. I vilka länder härjar sjukdomen?

Nästa fråga

6 av 24

V. 32: Staden? Conchita Wurst och Österrike vann Eurovisionsschlagerfestivalen i Köpenhamn i våras. Den här veckan bestämdes det i vilken stad som anordnar 2015 års tävling. Vilken är staden?

Nästa fråga

7 av 24

V. 33: Vilken var filmen? Den amerikanske skådespelaren Robin Williams dog 63 år gammal. Han vann en Oscar under sin livstid – för vilken film?

Nästa fråga

8 av 24

V. 34: Sponsorn Malmö FF förlorade det första mötet i kvalet till Champions League mot österrikiska Salzburg. Salzburg är sponsrat av ett företag som också finns med i lagets fullständiga namn. Vilket?

Nästa fråga

9 av 24

V. 35: Klädkoncernen Ett stor klädkoncern lanserade en barntröja som fick många kunder att associera till förintelsen. En stor kritikstorm fick företaget att dra tillbaka tröjan. Vad heter klädkoncernen?

Nästa fråga

10 av 24

V. 36: Priset? Ruben Östlunds film ”Turist” utses till årets svenska Oscarsbidrag. Filmen nomineras till ett annat stort pris. Vilket?

Nästa fråga

11 av 24

V. 37: Bolaget? Den här veckan ryktas det att männen som ligger bakom spelsuccén Minecraft kan bli mångmiljardärer då mjukvarujätten Microsoft vill köpa upp deras bolag. Vad heter bolaget?

Nästa fråga

12 av 24

V. 38: Flaggan? En folkomröstning gav att Skottland blir kvar i Storbritannien. Vad kallas Skottlands flagga?

Nästa fråga

13 av 24

V. 39: Vilket är landet? Vilken nation blev den första i världen att med en rymdfarkost nå Mars på första försöket, den så kallade jungfrufärden?

Nästa fråga

14 av 24

V. 40: Talmannen? Sverigedemokraten Björn Söder valdes efter visst mankemang till talman – vilken sorts?

Nästa fråga

15 av 24

V. 41: Romanen? Nobelpriset i litteratur tilldelades den franske författaren Patrick Modiano. En av hans senaste romaner heter "Nätternas..." och så något mer. Vad?

Nästa fråga

16 av 24

V. 42: Vad ekade tomt? Vad var det finansminister Magdalena Andersson kom till, enligt henne själv?

Nästa fråga

17 av 24

V. 43: ÖB-uttalande? Vad sade ÖB Sverker Göranson om den eventuella kränkningen av svenskt vatten?

Nästa fråga

18 av 24

V. 44: högkvarteret? Svenskt medlemskap i Nato ska inte utredas, enligt regeringen. Var ligger Natos högkvarter?

Nästa fråga

19 av 24

V. 45: Huvudstaden? Republikanerna vann mellanårsvalet i bland annat Kansas. Vad heter huvudstaden där?

Nästa fråga

20 av 24

V. 48: Talesmannen? Sverigedemokraterna stod i fokus inför riksdagens budgetomröstning. Vad heter partiets ekonomisk-politiske talesman?

Nästa fråga

21 av 24

V. 49: nyvalslagen? Det blir nyval eller extra val den 22 mars. Var regleras extra val?

Nästa fråga

22 av 24

V. 50: Vilken är kommunen? Gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs. Det är ett hårt slag för en viss kommun – vilken?

Nästa fråga

23 av 24

V.51: Islossning En plötsligt islossning har skett i relationen mellan de två länderna. Vad hette diktatorn som störtades av Fidel Casto 1959?

Nästa fråga

24 av 24

Vecka 52. TV En dokumentär om Astrid Lindgren är julhelgens toppnummer i SvT. Vad kallade den älskade författarinnan Sverige i sin satiriska saga om Pomperipossa?

Du har svarat på 0 av 24 frågor