Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Ny telefonlinje ska förhindra självmord

Foto: Alamy

Från och med i morgon, onsdag, kommer det varje dag, dygnet runt, gå att ringa till Självmordslinjen. Det är Sveriges första suicidpreventiva stödlinje, som ska förebygga självmord och hjälpa människor som mår psykiskt dåligt.

Självmordslinjen är en vidareutveckling av Självmordsupplysningen, som föreningen Mind har drivit under de senaste tre åren. På Självmordsupplysningen kunde man chatta med volontärer. Det kommer man att kunna fortsätta göra, men från och med i morgon går det även att ringa, dygnet runt, alla dagar i veckan.

– Det handlar om medmänskligt stöd. Att kunna prata med någon som kan lyssna även på tunga samtal. Det är ingen form av terapi, de som svarar är volontärer som har fått utbildning i samtalsmetodik och i hur man talar om självmord, säger Carl von Essen.


Foto: Alamy

Han är generalsekreterare för Mind, en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris. Föreningen har runt 160 volontärer som ska svara i telefon och på chatt.

– Vi har planerat för att kunna hantera 20 000 samtal per år, men mängden är svår att förutse. Numret behöver bli känt och spridas, men 20 000 samtal har vi kapacitet för, säger Carl von Essen.

Personerna som ringer eller hör av sig på chatten får vara helt anonyma. Volontärerna är också beredda på att vissa samtal kan bli väldigt svåra.Enligt honom har det sedan länge funnits dygnet runt-verksamhet för krissamtal i de flesta övriga västländerna i världen, men inte i Sverige. En av förebilderna, som Mind varit på studiebesök hos, är Samaritans i England. Där finns över 20 000 volontärer som hanterar fem miljoner samtal varje år.

– Är det verkligen direkt livsfara så försöker vi vägleda personen att själv ringa 112. I andra hand ringer vi, det har vi rutiner för. Faktum är att om människor som mår väldigt dåligt och har starka självmordstankar ringer så är det oftast ett uttryck för att de vill ha hjälp och de brukar ofta själva dela med sig av var de finns, så att man kan hjälpa.

Fakta. Ökning bland unga

  • Självmordslinjen nås via telefonnummer 90101, eller via chatt från mind.se, från och med onsdag klockan 14.
  • Antalet självmord minskade i Sverige under 1980- och 1990-talet, för att plana ut under 2000-talet, från cirka 2 200 per år till 1 606 självmord år 2013. Av dessa var 1 107 män och 499 kvinnor.
  • Den åldersgrupp som har högst självmordstal är personer i övre medelåldern, 45–64 år, följt av personer över 65 år. Sedan 1980 har självmordstalet sjunkit för samtliga åldersgrupper utom unga i åldern 15–24 år, där det snarare har skett en liten ökning det senaste decenniet.

Källa: Mind, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.