Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 02:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/nya-coronaviruset-forsenar-viktiga-klimatmoten/

NYHETER

Nya coronaviruset försenar viktiga klimatmöten

Foto: Pontus Lundahl/TT

År 2020 har kallats det stora miljöåret. Avgörande internationella möten för klimatet och miljön hålls senare i år. Men det nya coronaviruset har gjort att många förberedande möten har ställts in.

I november ska FN:s stora årliga klimatmöte COP26 hållas i Glasgow. Det är det viktigaste och mest avgörande mötet sedan Parismötet 2015. Vid årets möte ska länderna presentera hur de ska höja sina ambitioner i klimatarbetet, vilket är nödvändigt om målen i Parisavtalet ska nås.

Mötet föregås av en mängd förberedande möten under året och men nu ställs många in på grund av det nya coronaviruset.

– Vi ser att fler möten antingen ställs in eller skjuts upp, men det är också många som blir antingen telefon- eller videokonferenser, det beror lite på vad det är för typ av möten, säger Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare under COP25 i Madrid.

– En kommitté jag sitter i skulle ha haft möte om två veckor, det fysiska mötet har ställs in och vi får se om vi ska ha avstämning per telefon eller hitta andra arbetssätt för att driva arbetet framåt.

Tror du att det kan påverka resultatet för det stora mötet COP26?

– Det är för tidigt att säga. Vi jobbar för att det inte ska få en sådan påverkan. Vi försöker se till att man hittar mötesformat som gör att de saker vi behöver diskutera kan diskuteras även om man inte ses.

Italien som just nu är det land i Europa som är hårdast drabbat av pandemin är medarrangör för COP26. Enligt planerna ska landet tillsammans med Storbritannien driva på arbetet för att nå de uppsatta målen med mötet. Det innebär dessutom att Italien vara värd för det stora förberedelse mötet pre-COP. Enligt planerna ska det hållas i Milano i månadsskiftet september-oktober.

Så sent som förra fredagen sa Alek Sharma, utsedd av Boris Johnson för att leda COP26, att Storbritannien tillsammans med Italien skulle skapa ”en virvel av internationella aktiviteter inför COP26). Sedan dess har Italien i princip stängts ned på grund av virusutbrottet.

Redan i juni ska ett stort förberedande möte hållas i Bonn, planerna är att där ska grunden läggas för det stora och beslutande mötet.

– När det gäller mötet i Bonn har jag inte fått några besked om ändrade planer, säger Mattias Frumerie.

Den 9 november inleds COP26 i Glasgow, det är dagen efter presidentvalet i USA och mötet är det första där USA inte längre ingår i Parisavtalet. Förhoppningar har funnits på att Kina som stort utsläppsland och stor ekonomi ska kliva fram och täcka en del av tomrummet efter USA. Om det kan bli så när landet har haft ett stort virusutbrott att hantera återstår att se.

Kina ska dessutom enligt planerna redan i oktober vara värd för ett världsomspännande och avgörande möte för miljön. I staden Kunming ska världens länder enas om ett nytt globalt regelverk för hur den biologiska mångfalden ska skyddas det kommande decenniet.

Häromdagen sköt FN upp ett möte där världens länder skulle försöka komma överens om hur den biologiska mångfalden i haven ska skyddas. Mötet skulle ha hållits i New York från den 23 mars till 3 april. På grund av det nya coronaviruset är mötet nu uppskjutet till ”tidigast möjliga datum”

FN:s klimatavdelning har meddelat att den inte kommer att hålla några fysiska möten vare sig vid sitt huvudkontor i Bonn eller någon annanstans i världen fram till slutet på april. Enligt schemat kan det påverka 12 planerade möten under den tiden. Deras sekretariat arbetar på att hitta alternativa mötesformer för de kommande månaderna.

– Vi är alla engagerade i arbetet för att kunna hantera virusutbrottet så bra som det går. Det känns som prio ett i dagsläget, sedan får man sköta det vanliga arbetet så gott det går, säger Mattias Frumerie.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt