Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 04:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/nya-skottdad-skakar-malmo/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nya skottdåd skakar Malmö

Larm om misstänkt skottlossning i ett bostadsområde i Malmö.
Larm om misstänkt skottlossning i ett bostadsområde i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 20-årsåldern sköts med flera skott i ryggen i Malmö natten till torsdagen. Mannen vårdas nu på sjukhuset med allvarliga skador. 

Samma dag avlossades skott mot en bostad i Hässleholm och mot en lägenhet i Malmö.

Skjutningarna är tre i raden som inträffat den senaste veckan. 

Strax före klockan två på natten till torsdagen uppger vittnen till polisen att de har hört flera skott utanför ett köpcentrum i Malmö. När polisen kommer till platsen har den skjutne redan körts till sjukhus i en privatbil. 

– Han träffades i ryggen och vårdas på sjukhus med allvarliga skador, dock inte livshotande. Vi har ingen misstänkt som är frihetsberövad i nuläget, säger Ewa Westford, polisens presstalesperson i Malmö. 

Cirka sex timmar senare kommer nästa larm om skottlossning, denna gång mot en bostad i Hässleholm. Polisen hittade ett skotthål i ett fönster. Det är oklart om någon var hemma vid tidpunkten. 

Vid tretiden på eftermiddagen spärrar polisen av ett större område i stadsdelen Fosie i Malmö. Någon eller några har avlossat skott mot en lägenhet. Bilder från platsen visar två stora skott i ett fönster. 

Skjutningarna är tre av flera som inträffat den senaste veckan i Malmö. I fredags förra veckan inträffade en skjutning mot en lägenhet i Rosengård. Inga personer skadas dock. 

Samma dag avled en man efter en skottlossning i Uppsala. En 17-årig pojke misstänks och anhölls, men släpptes under tisdagen. Misstankarna mot 17-åringen kvarstår dock. 

Dagen efter, på lördagen, larmades polisen om en skottlossning mot ett bostadshus på Kulladal i Malmö. 

– Sedan hade vi en kraftig sprängning på Norra Grängesbergsgatan på söndagskvällen. Om helgens händelser i Malmö har en koppling till varandra kan jag inte gå in på, säger Ewa Westford och tillägger: 

– Vi har det ansträngt just nu. Skjutningarna tog fart i början på sommaren. Sedan lugnade det ned sig efter tag, men nu har de fått ny fart igen. Varför det är så kan jag inte svara på. 

En annat uppmärksammat skottdrama inträffade i Mölnlycke den 3 november. Åtta personer skadades och tolv personer anhölls som släpptes tidigare i veckan. Flera av de skadade har kopplingar till mc-klubben Hells angels. 

– Misstankarna kvarstår, men i nuläget är misstankarna inte tillräckligt starka för att begära någon häktad, säger kammaråklagaren Håkan Johansson och vill inte kommentera fallet mer. 

Även Göteborg har drabbats av skjutningar den senaste tiden. För drygt en vecka hittade polisen en skottskadad man i 20-årsåldern utomhus i Hjällbo i Götborg. Mannen fördes till sjukhuset med flera skott i båda benen och i en arm. Enligt lokaltidningarna GP och GT utreder polisen i Göteborg om skjutningen kan vara kopplad till ett mordåtal som väcktes dagen innan attentatet. Den skjutne var ett vittne i fallet. 

Stockholm har också drabbats av flera skjutningar under en längre tid. Den 21 oktober sköts en ung man ihjäl i Segeltorps centrum i Huddinge, sydväst om Stockholm. Här misstänker polisen att skytten tog fel på person. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

I söndags förra veckan skottskadas två personer i Hagsätra, söder om Stockholm. I tisdags hittade polisen en skottskadad man utomhus i Vällingby och i Märsta blev en man skjuten efter ett bråk på en restaurang.

Läs mer: Därför skjuts tio gånger fler unga män i Sverige än i Tyskland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.