Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Är din pojkvän hygglig avstår han från att sjunga låtar om sin förra tjej

Foto: Claudio Bresciani/TT

Är det oförskämt att spela låtar om sitt ex för sin nuvarande flickvän? DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing har svaret.

Ställ dina frågor om etikett till Magdalena Ribbing – mejla till etikett@dn.se

Fråga:

Jag är tillsammans med en man sedan några år tillbaka, en musiker. Han skriver låtar själv och många handlar om en tjej han varit ihop med tidigare. Som konstnär behandlar man ju ofta ämnen som ligger nära hjärtat – inget konstigt med det. Det jag undrar över är att han gärna spelar låtarna för mig. Det är väldigt vackert och kärleksfullt skrivet. Vad tycker Ribbing om detta i relation till stil och hyfs? Ska jag se det som konst utanför sitt sammanhang eller är det oförskämt att spela låtar om sitt ex för sin nuvarande flickvän?

Svar:

Alla har ett förflutet. Din pojkväns förflutna inbegrep en flickvän som inspirerade honom till musik som han tydligen är nöjd med. Det är däremot inte samma sak som att din pojkvän önskar tillbaka sitt ex när han spelar den musiken, utan bara att han gillar det han har skapat. Oförskämt nej. Obetänksamt – möjligen.

Du är ju den flickvän som han har valt att vara tillsammans med. Om du tycker illa om att han spelar just dessa låtar om sitt ex för dig så borde du efter dessa år kunna ta upp ämnet med honom och säga att det sticker dig i hjärtat när du hör just denna musik. Är din pojkvän hygglig och förstående avstår han från dem i ditt sällskap.

Ställ dina frågor om etikett till Magdalena Ribbing – mejla till etikett@dn.se

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.