Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Du har bara två möjligheter att slippa beskäftiga förklaringar

Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hur hanterar man folks tendens att ”förklara” andras (oftast icke önskvärda) beteende för någon som redan känner till ”förklaringen”. DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing har svaret.

Ställ dina frågor om etikett till Magdalena Ribbing – mejla till etikett@dn.se

Fråga: 

Ett fenomen som jag tyckt mig märka är ganska allmänt men inte desto mindre irriterande för det. Det gäller folks tendens att ”förklara” andras (oftast icke önskvärda) beteende för en person som redan känner till ”förklaringen”.

Jag har ett problem i min syskonskara där ett av mina syskon inte klarar av att jag har slutat vara så undfallande som jag var förr, och nu blivit tuffare. Mina vänner har lyssnat - och förmodligen i bästa välmening - försökt ”förklara” mitt syskons beteende. Dessa ”förklaringar” känner jag själv alltför väl till.

Nu behöver jag ett tips på vad jag kan svara nästa gång dessa ”förklaringar” dyker upp.

Du måste visa din tacksamhet över att andra bryr sig om dig, vilket de ju visar med förklaringarna.

Svar: 

Det är mycket vanligt att andra vill förklara olika uppföranden, skeenden och händelser för de som drabbats av icke förväntade beteenden. Detta grundas som jag har förstått det, i den mänskliga naturens vilja att hjälpa. Vi kanske alla har en äkta hjälpsamhet i våra gener?

Så dina medmänniskor vill nästan automatiskt försöka lindra dina problem när du har berättat något som besvärar dig. Du har egentligen bara två möjligheter att slippa dessa förklaringar som jag förstår att du uppfattar som beskäftiga och onödiga.

Det ena alternativet är att sluta säga något alls om det som är problematiskt för dig personligen. Behåll dina funderingar, kanske med undantag för någon enstaka vän som du vet inte ”förklarar” för mycket.

Det andra alternativet är att du mycket, mycket vänligt säger när en oönskad förklaring är på ingång: ”tack, hyggligt av dig, men jag har faktiskt prövat allt redan, vi pratar om något annat, det skulle jag uppskatta.”

Du måste visa din tacksamhet över att andra bryr sig om dig, vilket de ju visar med förklaringarna. Den vars förklaringsbehov du avvisar kommer säkert ändå att bli sårad. Därför kan du säga en gång till ”tack igen för din omtänksamhet, problemet är olösligt tyvärr."

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.