Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Obegripligt att folk tror sig ha rätt att ifrågasätta ens val av livspartner

Foto: Janerik Henriksson/TT

Jag närmar mig 50 år och min partner är bara hälften så gammal. Hur ska vi göra när vi vår relation hela tiden bedöms utifrån vår ålder? DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing har svaret.

Ställ dina frågor om etikett till Magdalena Ribbing – mejla till etikett@dn.se

Fråga:

Sedan en tid tillbaka bor jag med en kvinna som är ganska många år yngre än mig. Själv närmar jag mig 50 och hon är bara hälften så gammal. Vi har också barn på väg.

En utmaning som vi hela tiden ställs inför är att vår relation endast blir bedömd i åldershänseende. Vi kan förstå att tanken slår många, men tycker ändå att det är tråkigt att alla ser som sin rätt att utifrån vår åldersskillnad ifrågasätta hela grunden för vår relation. Jag tycker också att min fru har så många avsevärt intressantare kvaliteter än sin ålder, som personer i vår omgivning kan fråga henne om, i stället för att endast ifrågasätta hennes beslut direkt eller indirekt. Ungefär som att vi själva inte skulle noterat vår åldersskillnad och själva haft många samtal kring det.

Min fråga är hur vi kan hantera detta så att vi kan umgås med våra vänner och ha det trevligt ihop. Nu har det (självklart) börjat bli så att vi väljer att umgås med de i vår umgängeskrets som accepterat oss och välkomnat min fru, men vi vill också värna våra andra vänner och diplomatiskt men ändå bestämt hitta ett sätt att förklara hur sårande deras agerande är.

Ni kan säga ”ja, det är en åldersskillnad, men vi bryr oss inte om den, varför gör du det?”

Svar:

Tänk att det fortfarande finns människor tror att de har något slags gudomlig rätt att ifrågasätta andras människors frivilliga val av livspartner! Det är faktiskt obegripligt. Jag föreslår att du och din hustru i fortsättningen när ni får en sådan ifrågasättande kommentar vänligt säger ”vi känner oss helt samspelta och struntar i åldersskillnaden". Eller ”vi är lika unga, tycker vi, hur är det med dig?” Säg det i vänlig ton, men ge inte ytterligare förklaringar till de kommenterade både ouppfostrade och taktlösa vännerna.

Hjälper det inte så kan ni säga ”ja, det är en åldersskillnad, men vi bryr oss inte om den, varför gör du det?”

Ställ dina frågor om etikett till Magdalena Ribbing – mejla till etikett@dn.se

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.