Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Säg bestämt nej till yrkesrelaterade frågor på festen

Trots att många patienter efterfrågar psykolog har vårdcentraler ingen formell skyldighet att erbjuda det, skriver Sveriges kliniska psykologers förening.
Trots att många patienter efterfrågar psykolog har vårdcentraler ingen formell skyldighet att erbjuda det, skriver Sveriges kliniska psykologers förening. Foto: Fanni Olin Dahl TT

Hur avvisar du obekväma yrkesrelaterade frågor i privata sammanhangDN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing har svaret.

Fråga: Jag jobbar som psykolog och får höra om mina medmänniskors problem och svårigheter. Det har hänt att okända/halvbekanta velat diskutera sin egen problematik på fester eller middagar. Det är inte alltid så lätt att hindra dem, speciellt inte om de fått i sig några öl. Rent mänskligt är det också svårt att avbryta någon som pratar om sin svåra barndom. Jag löser detta genom att tidigt i samtalet säga ungefär: ”jag förstår att du har haft det tufft, men det vore fel av mig att behandla dig som en patient nu eftersom vi är på fest. Jag får inte blanda ihop mina roller, så jag pratar gärna om något annat.” Personen blir då ofta generad eller känner sig avvisad, men det kan jag inte göra mycket åt.

Men nu har detta hänt lite för ofta, och jag börjar bli trött att bli konsulterad på fester och middagar. Känner också att det är svårt att slappna av i sociala sammanhang när andra ser mig som psykolog i första hand. Så jag har börjat säga ”jag jobbar på landstinget” när folk frågar. Men ibland kommer det följdfrågor och till slut ger jag upp och berättar. Det är ju ingen statshemlighet direkt. Undrar nu om det är otrevligt av mig att undvika frågan?

Du måste vara mycket bestämd med ditt nej innan du tvingats lyssna till för många detaljer.

Svar: Du får, liksom de flesta med ett yrke som innebär hjälp av något slag, frågor som är relaterade till din verksamhet. De som frågar kan tro att de öppnar för ett intressant samtal. Du kan försöka säga ”jag jobbar med mänskliga relationer, men inte på den här festen.”

Personligen får jag konstant andras synpunkter på det jag skriver, och svarar tålmodigt även i privata sammanhang. Men du råkar ut för personer som vill ha en komplicerad gratiskonsultation av dig. Därför måste du när en obekvämt yrkesrelaterad fråga ställs, genast och innan frågan hinner blir detaljerad, vänligt säga ”jag är här som privatperson och varken kan eller får svara på sådana frågor som är relaterade till mitt yrke, hoppas du förstår.” Du måste vara mycket bestämd med ditt nej innan du tvingats lyssna till för många detaljer.

När du fått höra människors berättelser om exempelvis en svår barndom kan du snabbt avbryta och säga ungefär ”det ska jag inte få veta här, jag föreslår besök hos en professionell psykolog, samtalsterapeut, psykoterapeut, det är vad jag kan svara dig.” 

De som känner sig avvisade för att du inte står till deras förfogande som yrkesperson i sällskapslivet har dålig förståelse för andra än sig själva, vilket är vanligt i dag. Du har inte minsta anledning att ta det personligt.

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.