Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ribbings etikettakut: Dop

Texten publicerades ursprungligen 2011 i den tidigare DN-appen "Ribbings etikettguide".

Tänk på att dopet är ceremonin för att ta upp barnet i den kristna gemenskapen. Det är inte främst ett kalas med presenter. Den som inte har en religiös tro kan istället för det kristna dopet ha en borgerlig namngivning utan religiösa inslag. Den ceremonin skapar man efter eget tycke, med dikt, musik eller vad man föredrar. Dop eller namngivning kan ske hemma, eller på annan plats.

Klädsel

1

Vid det kristna dopet brukar barnet ha en lång vit dopklänning (kan lånas i kyrkan), symboliserande att barnet ska få växa i den kristna tron. Andra finkläder går också bra. Vuxna har klädsel på nivån fin vardag. Helsvart, urringat, ärmlöst och minikjolar undviks av de artiga. Vid kungliga dop bär kvinnor hatt vilket är ovanligt vid andra dop. Medförda barn har egna finkläder.

Inbjudningar

2

 Kan skickas ett par veckor i förväg. Man skriver gästens/parets/barnens namn och informerar enligt mönstret ”välkomnas att övervara dopet/namngivningen av vår son/dotter (plats, tid, datum) samt därefter till mottagning/dopkaffe/lunch i vårt hem.” Klädsel anges inte. Dopbarnets namn kan skrivas ut men kan också bli en överraskning. Nära släkt och vänner bjuds.

Fadder/gudförälder

3

 Gammal sed för att skaffa barnet framtidsförsäkring om dess föräldrar skulle avlida eller inte kunna försörja barnet. Gudförälder-fadder (samma sak) förutsätts stödja barnet i den kristna tron. Fadder kan också ett borgerligt namngivet barn få. En, två eller flera kan bli få detta hedersuppdrag. De behöver inte vara släkt, ej heller med varandra.

Presenter

4

Dop/namngivning är en stor händelse då barnet också önskas lycka för sin långa framtid. Lyckönskan symboliseras med presenter. Från nära släkt, familj och gudföräldrar/faddrar brukar därför något beständigt ges, typ silversked eller litet smycke till en flicka. Fina barnböcker är bra presenter. Vinflaskor med barnets födelseårtal är inte så bra, de kan bli till besvär.

Mat & dryck

5

 Ofta är det dopkaffe efter ett kyrkligt dop, och då brukar kaffe och tårta serveras, eventuellt lite fler varianter av kaffebröd. Har man en mottagning kan fina smörgåsar serveras, med vin och kaffe-tårta. Det blir som en lunch, vilket brukar passa till dop mitt på dagen. En sen eftermiddagsceremoni kan följas av en middag som tillgår som en vanlig fin middagsbjudning.

Tack

6

Alla som varit gäster vid en namngivning eller ett dop skriver till dopbarnets föräldrar och tackar för att de fått glädjen att vara med om denna fina händelse. Barnets föräldrar skriver inom ett par veckor kort med tack till alla presentgivare. Men låtsas inte som om barnet skriver, det blir larvigt, skriv typ ”tack för den fina boken till lilla XX, den blir till stor glädje.”

Läsarnas frågor:

Hur ska jag klä mig på dopet?

Kan vi tacka nej till vännernas dop?

Är det ok att köpa vin i doppresent?

Kan föräldrar kräva pengar i doppresent?

Kan den nya flickvännen följa med på dopet?

Är det ok med barnfritt dop?

Kan man avsäga sig att vara gudmor?

Är det inte snålt att ha knytkalas efter dopet?

Läs mer:

Magdalena Ribbings etikettakut
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.