Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Transportstyrelsen bekräftar: Känslig försvarsinformation ingår i läckan

01:24. Transportstyrelsen, it-skandal och regeringskris. Detta har hänt.

Nu bekräftar Transportstyrelsen att information om luftfartsskydd, säkerhetskontroller och försvarets civilia bilar kan ha läckt ut i samband med it-skandalen. I en rapport som Ekot tagit del av ger Transportstyrelsen svar på Försvarsmaktens frågor.

I samband med it-skandalen vid Transportstyrelsen begärde Försvarsmakten besked om vilken information om försvaret som kan ha röjts.

Nu är Transportstyrelsens rapport färdig och enligt Allan Widman (L), ordförande i Försvarsutskottet, ska rapporten behandlas under ett extrainkallat utskottsmöte i dag.

– Vi hoppas från utskottets sida att bli uppdaterade på de eventuella skadeverkningar som det militära och civila försvaret kan ha lidit till följd av detta. Tidigare har vi fått besked från Försvarsmakten att man inte ser någon påtaglig inverkan på den operativa förmågan, och det ska bli intressant att se om den bedömningen står sig, säger Allan Widman till Ekot.

I rapporten, som Ekot tagit del av, bekräftas bland annat att Transportstyrelsens register har kopplingar med andra register, till exempel hos Skatteverket och Polismyndigheten.

Stora delar av rapporten är hemlighetsstämplad, men av det som syns framgår det att viss känslig information kan ha läckt ut om luftfartsskydd och om hur säkerhetskontrollerna går till och vilken utrustning som används. Även Transportstyrelsens register över drygt 100 av Försvarets civila bilar, de bilar som Försvaret valt att ha i både Transportstyrelsens register och i militärens fordonsregister, finns bland det material som man befarar kan ha hamnat i orätta händer.

Däremot finns det enligt rapporten för närvarande inga indikationer på att information från vägtrafikregistret på ett otillbörligt sätt har kommit i orätta händer.

Förutom försvarsutskottet har även konstitutionsutskottet extrainkallat möte i dag för att granska regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.