Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/nytt-besked-ordningsvakter-kan-fa-bevaka-stort-omrade-i-centrala-goteborg/

Nyheter

Nytt besked: Ordningsvakter kan få bevaka stort område i centrala Göteborg

Gågatan utanför köpcentret Nordstan i Göteborg: Här vid Brunnsparken vill kommunen låta egna ordningsvakter röra sig för att förbättra tryggheten och minska risken för brott. Nu ser kommunen ut att få grönt ljus.
Gågatan utanför köpcentret Nordstan i Göteborg: Här vid Brunnsparken vill kommunen låta egna ordningsvakter röra sig för att förbättra tryggheten och minska risken för brott. Nu ser kommunen ut att få grönt ljus. Foto: Lars Näslund

Polisen har tagit steg för att godkänna Göteborgs kommuns Lov 3-ansökan om att få hyra in ordningsvakter för att förstärka bevakningen av flera torg och gator i centrala staden.

– Jag känner mig trygg i vår juridiska bedömning. Jag såg i somras att vi borde kunna mötas om vi inom polisen får styra det här i högre omfattning, säger polischefen i Storgöteborg Erik Nord till DN. 

Erik Nord säger att han under tisdagen undertecknade ett yttrande till polisregion Västs juridiska avdelning om att tillstyrka den ansökan som Göteborgs stad, i en första version, skickade in i maj 2018 och nyligen uppdaterade.

– Vi föreslår från polisområdet att positivt förhandsbesked bör lämnas. Men något slutligt beslut är ännu inte fattat. Det kan komma ganska snabbt, men det kan också skickas vidare till Stockholm för bedömning där tillsammans med alla andra liknande ärenden, säger Nord.

Om Göteborgs stad även får slutligt grönt ljus är alla stora beslut redan fattade för att börja upphandla en rätt omfattande mängd ordningsvakter. I den budget som antogs av fullmäktige 13 november i fjol fanns omkring 40 miljoner kronor öronmärkta för ordningsvakter under 2020.

Lagen om ordningsvakter har 40 år på nacken och dess tredje paragraf – ”Lov-3” – anger att ”om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt, får ordningsvakter förordnas även i annat fall” än vad som avses normalt. I Göteborg finns sedan länge en rad väl definierade platser där ordningsvakter verkar, som i köpcentret Nordstan och på Centralstationen.

Men de senaste åren har mängder av larm kommit om bekymmer med öppen drogförsäljning, fickstölder och ordningsstörning i ett större område, inte minst i Brunnsparken och bort mot Kanaltorget intill Operan. Frågan har då blivit om lagen medger att ordningsvakter även agerar över större delar av en stad. 

På den här kartan har Göteborgs stad markerat med röda linjer det område som man vill kunna patrullera med ordningsvakter inom. Brunnsparken ligger nertill höger på kartan, Kanaltorget invid Operan längst upp.
På den här kartan har Göteborgs stad markerat med röda linjer det område som man vill kunna patrullera med ordningsvakter inom. Brunnsparken ligger nertill höger på kartan, Kanaltorget invid Operan längst upp. Foto: Göteborgs stad

I valförelsen 2018 drev Moderaterna frågan om att sätta in ordningsvakter i en stor del av Göteborg. Efter valet enades Alliansen om att föra in målsättningen i budgeten – om än i ett mer avgränsat område. Den ansökan som nu har passerat första nålsögat hos polisen gäller Brunnsparken, Kronhusparken, Gustaf Adolfs torg, kollektivtrafikplatserna i området och Östra Hamngatans del upp till Kanaltorget, och torget självt. 

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson (M).
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson (M). Foto: Tomas Ohlsson

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger om beskedet från polisen:

– Naturligtvis är jag mycket glad över att polisen ser positivt på ansökan. Jag tycker att vi har arbetat bra tillsammans på senare tid för att slippa behöva invänta en slutlig dom.  

Den dom Josefson syftar på är den rättsliga prövning som just nu pågår i Kammarrätten. Göteborgs stad förlorade mot polisen i Förvaltningsrätten, som ansåg att det ”föreligger för närvarande inget ordningsbehov inom sökt område”. I september i fjol fick kommunen dock prövningstillstånd. Kammarrätten har sedan meddelat att den vill invänta liknande processer i andra delar av landet. 

Erik Nord är polischef i området Storgöteborg.
Erik Nord är polischef i området Storgöteborg.

Polischefen i Göteborg Erik Nord säger att han – efter att tidigare ha avfärdat kommunens propåer – i somras upplevde att ”vi borde kunna mötas om vi inom polisen får styra det här i högre omfattning”.

– Jag syftar på när på dygnet som vakterna tjänstgör, om vi kan avgöra var de ska rikta in sig, om hur vi kan kommunicera. Fungerar det väl kan ordningsvakter bli ett tillskott där vi inte har poliser att stoppa in i dag, säger Erik Nord.

Tidigare har polisen nämnt oro för att ordningsvakter skulle riskera att störa pågående spaningsverksamhet. 

– Visst, men det kan ske med vår vanliga polisverksamhet också. Jag skulle gärna se att vi kan ha gemensam radiokontakt och även gemensamma utsättningar. Då tror jag att det kan bli bra verksamheter i stället för parallella organisationer.