Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nytt ljus över Ales stenar

Foto: Ingvar Andersson
Ales stenar på Österlen i Skåne är en solkalender. Det har hobbyforskaren Bob G Lind länge hävdat. Nu ger Riksantikvarieämbetet honom en fjäder i hatten genom att presentera hans forskning vid fornminnet.

Bob G Lind från Malmö har länge hävdat att Ales stenar restes för att med solens hjälp räkna årets månader.

- Det här är ett genombrott och det känns väldigt skönt, säger Bob G Lind.

På de nya skyltar som Riksantikvarieämbetet satt upp vid den välbesökta fornlämningen presenteras nu även Bob G Linds privata forskning om Ales stenar.

Han har ägnat ett tiotal år åt stenarna. Förutom att hävda att de är en solkalender anser han att de restes på bronsåldern, för 2.700 år sedan.

Mer etablerad forskning har pekat på att skeppssättningar oftast innehåller någon form av grav. Ales stenar har ansetts vara från 600-talet. När det gäller tidpunkten backar inte Riksantikvarieämbetet. Men när det gäller syftet med stenarna lutar nu Riksantikvarieämbetet åt Bob G Linds teori.

- Där tror jag faktiskt att han har rätt, säger Kajsa Althén, Riksantikvarieämbetets projektledare för de nya skyltarna.

Riksantikvarieämbetet genomförde hösten 2006 en undersökning med magnetometer och georadar av området kring stenarna. Den visade bland annat att Ales stenar sannolikt består av ytterligare ett antal stenar, som ligger under marken som en mindre skeppssättning intill den stora.

Enligt Kajsa Althén har området vid Ales stenar troligen varit någon form av samlingsplats och stenarna som restes kan vara rester från en dös, en stengrav från stenåldern.

Kajsa Althén konstaterar att det inte finns någon färdig sanning om Ales stenar och andra skeppssättningar.
- Det är roligt att det kommer fram ny kunskap hela tiden, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.