Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

”Oden” stannar hemma

Isbrytaren ”Oden” har de senaste fem vintrarna lånats ut till ett forskningsprojekt om klimatet i Antarktis. Nu är det slut på det.
Isbrytaren ”Oden” har de senaste fem vintrarna lånats ut till ett forskningsprojekt om klimatet i Antarktis. Nu är det slut på det. Foto: Roger Lundsten / Scanpix
Draghjälpen från Hillary Clinton hjälpte inte. Isbrytaren "Oden" måste stanna i Sverige i vinter och får inte fortsätta stödja internationell klimatforskning i Antarktis.”Ett vansinnigt beslut”, säger polarforskaren Göran Björk.

Två svinkalla vintrar i rad bäddade för strid om isbrytaren ”Oden”.

När isläget var som svårast befann sig fartyget på forskningsresa i Antarktis och efter påtryckningar från näringslivet beslutade Sjöfartsverket i våras att ”Oden” ska vara kvar i Sverige den kommande vintern.

Polarforskarna har krävt att regeringen griper in.

De har även fått stöd av den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton, som i ett brev till sin svenska kollega Carl Bildt nyligen vädjade om att Sverige måste fortsätta låna ut isbrytaren för forskning i Antarktis.

De senaste fem åren har USA:s forskningsråd National Science Foundation betalat Sjöfartsverket för att ”Oden” ska hålla en ränna i Rosshavet öppen fram till forskningsstationen McMurdo.

I går fick Hillary Clinton svar från UD: Sjöfartsverkets beslut ligger fast.

– Ett vansinnigt beslut, vi måste bidra till den internationella klimatforskningen. Sverige tappar trovärdighet i framtida klimatförhandlingar om inte ”Oden” används för vetenskapliga ändamål, säger Göran Björk, professor vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet och talesman för de svenska polarforskarna.

Ett tiotal länder är beroende av stationen för sin polarforskning. Häromdagen skickade Nya Zeelands regering ett brev med liknande innehåll till Bildt och fler länder väntas reagera mot beslutet.

Den direkta följden av att ”Oden” inte får lämna svenska farvatten i vinter blir nu att samarbetet med National Science Foundation avbryts.

Något alternativ till den svenska isbrytaren finns inte i dagsläget, konstaterar Polarforskningssekretariatets chef Björn Dahlbäck:

– Det här är mycket bekymmersamt. Om ingen ränna kan brytas är det många aktiviteter som måste avbrytas vid McMurdo. När det inte går att få fram bränsle och förnödenheter påverkas också den forskning Sverige bedriver vid sydpolen, säger han.

Sjöfartsverkets marknadsdirektör Jonas Vedsmand framhåller att beslutet att inte släppa i väg ”Oden” i vinter har tagits i samråd med näringslivet.

– Vi måste ha våra enheter hemma när de behövs som mest. Beslutet gäller kommande vinter och ska omprövas nästa vår, säger han.

En av fem isbrytare

”Oden” är en av Sjöfartsverkets fem isbrytare.

Sedan fartyget byggdes i slutet av 1980-talet har det uppgraderats med avancerad vetenskaplig utrustning och används i dag ofta för forskningsexpeditioner i polarhaven.

”Oden” blev 1991 det första icke-atomdrivna fartyget att nå nordpolen.

De senaste fem vintrarna har isbrytaren chartrats av amerikanska National Science Foundation för att bryta en isränna till forskningsstationen McMurdo i Antarktis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.