Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Organiserad brottslighet bakom matfusk

Other: Beatrice Lundborg

Olivolja, fisk och ekologiska produkter toppar EU:s lista på varor som det fuskas mest med. Honung kommer på sjätte plats. Fusket omsätter många miljarder kronor. Bakom ligger ofta organiserad brottslighet.

Matfusk går ut på att tjäna pengar genom att ersätta dyrare produkter med billigare. Hästköttskandalen för drygt fyra år sedan var en väckarklocka. Efteråt beslutade EU att livsmedelsbedrägerier ska vara ett prioriterat område.

Sedan dess har en rad avslöjanden skett. ”Det här är inte små amatörer som står i köket och fifflar. Det handlar helt och hållet om organiserad brottslighet, samma gäng som handlar med droger eller trafficking”, har Chris Vansteenkiste, ansvarig för Europeiska polisbyrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier till tidigare berättat för DN.

Honung är på sjätte plats på EU:s lista över vilka varor det fuskas mest med. I en stor test av honung från samtliga EU:s medlemsländer samt Norge och Schweiz. Av de 2.264 prover som forskarna hittades tillsatt socker i 14 procent av honungsproverna.

Fusk med honung kan ske på flera sätt. Man kan bland annat fylla på med billiga sockerarter eller sirap för att öka volymen. Kina har en metod där honungen skördas väldigt tidigt, när den fortfarande är som en vattnig soppa. Sedan torkas den maskinellt i stora honungsfabriker, filtreras och så kan andra sockerarter tillsättas för att öka volymen. 

I framställning av äkta honung drar bina in nektar och torkar den vilket tar tid. När honungen skördas för tidigt försvinner den arbetsuppgiften och bina fortsätter att ta in mera nektar.  På så sätt ökas produktionen men det som tas fram i honungsfabrikerna är en produkt långt ifrån kraven i EU:s honungsdirektiv. Där definieras honung som ”Den naturliga söta substans som produceras av Apis mellifera bin (honungsbin)  från växters nektar… som bina samlar och omvandlar genom att tillföra egna substanser, deponera, torka, lagra och lämna i vaxkakor för att mogna.”

Honung som produceras och importeras måste testas av EU:s medlemsländer men testmetoderna är olika och bedragarna ligger ofta steget före.

”Det är som dopningstester inom sport. De som testar för dopning vet aldrig om det är ny metod på gång. Med tanke på hur många olika sorters sirap det finns, så finns ingen enstaka teknologi som kan täcka in alla, säger Dr Stephan Schwarzinger, professor i biologi vid Universitetet i Bayreuth, till nättidningen Euractiv.

Hans förslag är att använda NMR-teknik, magnetvågor tar fram en profil, ett fingeravtryck, av honungen som jämförs med en referensdatabas med 10.000 prover från hela världen. Jämförelsen gör det möjligt att se om innehållet stämmer med etiketten.

Fakta.Livsmedelsbrott

Straffrättsligt i Sverige är livsmedelsbrott i dag en förseelse, det vill säga ett brott på samma nivå som snatteri och ger högst böter. 

Förutom att inte verka avskräckande gör den låga straffsatsen att väldigt få fall av livsmedelsfusk leder till åtal eftersom polis och åklagare prioriterar brott efter hur hårda straff de ger. Dessutom är preskriptionstiden kort, bara två år, vilket gör att många brott avskrivs för att de inte hinner utredas.

En skärpning av straffet är på gång. 

I våras la regeringens utredare fram förslaget att matfusk ska kunna ge fängelse i upp till två år. Det skulle innebära att förutom att kanske vara lite mer avskräckande får matfusk högre prioritet i utredningar och preskriptionstiden ökar till fem år.

 

Fakta.Tio produkter som det fuskas mest med

1. Olivolja, billig olja märks som dyr jungfruolja

2. Fisk, billig fisk istället för dyrare arter, märkning av odlad fisk som viltfångad.

3. Ekologiska livsmedel, konventionella livsmedel märks om.

4. Mjölk

5. Spannmål

6. Honung och lönnsirap,  innehåller glykos eller majssirap istället för honung

7. Kaffe och te

8, Kryddor, bland annat saffran och chilipulver.

9. Vin

10. Fruktjuicer. Späs ut, innehåller annan frukt än vad som sägs.

Källa: EU

 

https://www.dn.se/nyheter/misstankt-fusk-med-storsaljande-honung/?p

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.