Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Pappa som misstänktes för skakvåld frias - åtalet läggs ner

Ytterligare ett mål om skakvåld är nu nedlagt. En pappa som tidigare dömts för att ha orsakat sin nyfödda dotters död frias nu helt. Åklagaren lägger ner åtalet, eftersom hon inte kan vänta sig en fällande dom.

– Det är enorm lättnad för min huvudman. Han har väntat länge på det här, säger advokat Percy Bratt.

Det var för tio år sedan som den nyfödda dottern avled, under en bilfärd. Pappan anklagades för att ha skakat flickan till döds. Bevisen bestod helt och hållet av analyser från läkare, som angås att flickans skador bara kunde bero på att hon hade utsatts för våld.

Pappan dömdes till fem års fängelse, och hade avtjänat en stor del av straffet, när Högsta domstolen beviljade honom resning. Läkarnas slutsats om att flickan utsattes för våld har ifrågasatts av andra sakkunniga.

Nu konstaterar kammaråklagare Maria Sterup att det råder oenighet bland experterna om skakvåld. Just nu gör statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, en genomgång av diagnosen. Det tar två år innan genomgången är klar.

– Det är orimligt att vänta i ytterligare två år så jag får lägga ner det här målet nu, säger Maria Sterup till DN.

Det här det andra resningsfallet om liknande diagnoser där åklagarna nyligen har lagt ner åtalet. Nyligen friade också Högsta domstolen en pappa i ett liknande mål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.