Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Pappan frikänns från skakvåld

Den man som tidigare fällts för skakvåld mot sin son friades i dag I Högsta domstolen. Domen kan få stor betydelse för ett stort antal barnfamiljer som misstänkts för våld mot sina barn.

Högsta domstolen konstaterar att det saknas bevisning för vad som hände när sonen skadades. Pappan själv berättar att sonen plötsligt medvetslös när han låg på skötbordet. Pappan fick då panik och skakade sonen för att få liv i honom.

Men de relativt milda skakningarna kan enligt HD inte förklara de svåra skador som sonen hade. Han var elva veckor gammal när det hände. Föräldrarna hade varit hos Barnavårdscentralen före händelsen eftersom sonen hade varit dålig.

"Det kan konstateras att det vetenskapliga stödet för diagnosen skakvåld allmänt sett har visat sig vara osäkert" heter det i domen, och pappan frikänns. HD menar också att flera omständigheter talar emot åklagarens påstående att sonen skulle ha utsatts för skakvåld.

Händelsen ledde till att sonen och hans tvillingbror omhändertogs av socialtjänsten under tre år. Sedan ett år tillbaka är de återförenade med föräldrarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.