Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Pappans dödskamp filmades - nu får de skadestånd

Sanna Engström döende far filmades på sjukhuset. Nu har Svea hovrätt dömt landstinget i Uppsala att betala skadestånd till den anhöriga. Sanna, hennes dotter och hennes mor får 20.000 kronor var.

På onsdagen meddelade hovrätten sin dom, och gör en helt annan bedömning än Uppsala tingsrätt tidigare gjort.

Samtidigt växer de anhörigas irritation mot landstinget i Uppsala för att ständigt ha gått ut med felaktig information om målet.

– Landstinget har inte bara behandlat familjen felaktigt och olagligt. Man har dessutom en oseriös hållning under processen genom att säga en sak till media och en annan sak under förhandlingarna, säger Clarence Crafoord från stiftelsen Centrum för rättvisa.

Det är han och stiftelsen som har drivit familjens fall mot landstinget.

Flera gånger har de anhöriga irriterat sig över felaktiga sakuppgifter från landstingets chefsjurist Jens Larsson. Tidigare har han sagt att det fanns ett tillstånd att filma Sanna Engströms döende far. I rätten tog landstinget tillbaka den uppgiften.

I tisdags sade Jens Larsson till DN att landstinget har bett familjen om ursäkt, men till TT har han tidigare sagt att det inte funnits någon anledning att be om ursäkt.

”Nej, varför skulle vi göra det? Patienten gav ju sitt samtycke”, sade han då.

På onsdagen sade Jens Larsson till DN att hela domstolsprocessen har varit onödig, eftersom familjen tidigare har krävt för mycket i ersättning. De hade ursprungligen krävt 125.000 kronor var.

– Vi noterar att skadeståndsbeloppet har hamnat på en mer normal nivå. Om det beloppet hade presenterats i början hade man kunnat undvika en process, sade han.

Clarence Crafoord ger en helt annan beskrivning.

– Det har aldrig varit familjens drivkraft att få en stor summa. Drivkraften har varit att andra inte ska drabbas på det här sättet, säger Clarence Crafoord.

När DN berättar att Jens Larsson beskriver hela processen som onödig, suckar Clarence Crafoord.

– Man får nog börja med att sortera fakta innan man kommer med sådana efterhandskommentarer.

I tingsrättens dom skulle de anhöriga betala rättegångskostnaderna. Nu är det landstinget som ska stå för den kostnaden. Men det blir en betydligt lägre summa. Familjens rättegångskostnader ligger strax under 44.000 kronor. Landstinget har för sin del redovisat kostnader för dryga miljonen, som alltså familjen skulle få betala om de hade förlorat målet.

DN frågar chefsjurist Jens Larsson varför kostnaderna skiljer sig så kraftigt.

– Vi får notera att de är ödmjuka i sin prissättning, är hans kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.