Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Pelas mördare blir snart en fri man

Foto: Polisen/TT

Mannen som sköt Pela Atroshi får sitt livstidsstraff omvandlat till 25 år. Det beslutade Örebro tingsrätt på fredagen. Det betyder att Rezkar Atroshi kan friges år 2016.

Pela Atroshi, bodde med sin familj i Sverige. Hon mördades år 1999 under ett besök i irakiska Kurdistan. Dådet blev uppmärksammat som ett hedersmord. Pela, som var 19 år gammal, mördades för att hon inte ville följa familjens strikta regler.

Trots att mordet skedde i Kurdistan så ställdes hennes två farbröder Reskar och Dakhaz Atroshi inför rätta i Sverige. Båda dömdes för inblandning i mordet till livstids fängelse. I fjol fick Dakhaz Atroshi sitt straff omvandlat till 24 år.

Båda dömdes mot sitt nekande, och utredningen visar att fler personer var inblandade. Pelas far, som erkände mordet, befann sig utomlands och har inte kunnat dömas i Sverige.

Örebro tingsrätt konstaterar att Rezkar Atroshi i stort sett har varit skötsam under fängelsetiden. Enligt bedömningen uppvisar han ”starka historiska riskfaktorer för hedersvåldsproblematik”. Men det fins ingen konkret risk för återfall i brott, och han framstå i övrigt som psykiskt stabil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.