Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/petter-stordalen-tillbaka-i-goteborg-de-skriver-att-jag-ska-forstora-jarntorget/

Nyheter

Petter Stordalen tillbaka i Göteborg: ”De skriver att jag ska förstöra Järntorget”

Bild 1 av 3 Norske hotellmagnaten Petter Stordalen på scenen i Folkets hus i Göteborg på fredagen. På väggen en bild av en debattartikel i GP.
Foto: Lars Näslund
Bild 2 av 3
Foto: Lars Näslund
Bild 3 av 3 Petter Stordalen.
Foto: Hampus Andersson

GÖTEBORG. Anfall sägs vara bästa försvar, och metoden passar Petter Stordalens kynne: 

– De skriver att jag ska förstöra Järntorget. Men jag menar att vi ofta tänker för litet, inte för stort. Vi ska inte, som skribenten i GP, reagera med rädsla utan med tillit. 

Bara 18 dagar efter att den norske hotellmagnaten stod på Järntorget i Göteborg invid politiker och fackföreningsfolk och lät den klassiska Draken-skylten spruta eld, var han på fredagensmorgonen tillbaka.

Tillbaka på samma plats, om än denna gång inne på en scen i Folkets hus.

Tillbaka med samma grundbudskap: Att Göteborg är en av de mest fantastiska städer han känner.

Efter att mötesarrangören Göteborg & Co:s ordförande Jonas Ransgård inlett Destinationsdagen med att säga att fullmäktige är helt överens om målet att Göteborg ska fördubbla besöksnäringen till år 2030, fyllde Stordalen salen med sitt eget motbud:

– Ska staden dubbla, då måste vi också dubbla oss här.

Sen beskrev han hur han nyss tagit en tur med bilen.

– Jag är väldigt glad i byggkranar. Jag har åkt runt här förut men aldrig sett så många byggkranar som nu. Vad är det som sker i stan? utropade han, och hyllade planerna på (den ännu osäkra och fördyrade) linbanan, på Karlatornet (Nordens högsta, om finansieringen går i mål), på Geelys bygge på Lindholmen, Lisebergs eget hotell och badpalats, höghastighetsjärnvägen (som ännu är ett frågetecken).

... men lade ändå till en reservation:

– Nu väntar jag bara på beslut om evenemangsarenan (Scandinaviums kraftigt försenade ersättare, DN:s anm).

Petter Stordalens tema för talet var annars tillit och samverkan, det han menar är Göteborgs viktigaste tillgång. Som inspel till det resonemanget visade han upp en bild av en uppmärksammad debattartikel i Göteborgs-Posten där han och kapitalismen anklagades för att förstöra Järntorget som kulturell plats.

Petter Stordalen valde att lyfta upp kritiken mot hans hotellprojekt vid Järntorget, arbetarrörelsens hjärta i Göteborg. På väggen ett utsnitt ur debattartikeln i GP.

Det var socionomstudenten Sofie Fagenheim som hade dömt ut Stordalens över 100 meter höga nyss påbörjade hotellbygge i arbetarrörelsens hjärta, vid Folkets hus och biografen Draken på Järntorgets norra sida. 

”Vi ska förändra hela detta område till en ny pulserande del av Göteborg” och ”Järntorget ska bli folkets Avenyn”, hade Stordalen sagt några dagar tidigare när han tillsammans med fastighetsmiljardären Erik Selin (Balder) gjorde reklam för byggstarten.

”Hur folkligt är det när gamla arbetarklasskvarter förvandlas till extravaganta, exklusiva och dyra områden dit större delen av göteborgarna själva inte har tillträde?”, frågade sig Sofie Fagenheim och fortsatte: ”Mångmiljardären Stordalen ämnar nu profitera på Järntorgets genuina kulturella kapital, förvanska det och således stöta bort allt det som gör området så älskvärt.”

Visst stöd fick Fagenheim i ett inlägg av Johannes Milich, Katharsis institut: ”Min uppfattning är att politiken bör skapa strukturella förutsättningar för ett stadsrum där alla medborgare, och inte bara de mest etablerade entreprenörerna, kan sätta avtryck och driva verksamhet. Jag tolkar det som att Fagenheim just slår vakt om de aktörer som spontant format platsen underifrån”. 

Men kritiken följdes också av moteld. Andreas Eriksson, ”göteborgare, skribent och debattör”, replikerade i GP: ”Second hand-butiker, teatrar, barer med billig öl och skivbutiker är något jag också beundrar. Men de har inte fötts ur arbetarrörelsens vurm för sociala skyddsnät, utan ur företagares visioner om ett bättre Göteborg. Därför borde hon också välkomna Stordalens satsningar”.

Petter Stordalen in action inför turismbranschen i Göteborg. Foto: Lars Näslund

I sin egen replik, inför Göteborgs församlade turistnäring, valde Stordalen att ta en retorisk sväng via såväl Donald Trump som protesterna i Hongkong:

– Vi vill inte bygga murar, inte mumifiera. Det är tillit som är det viktiga. När jag zoomar ut från Göteborg ser jag en värld med brist på tillit, inte minst mellan människor och makthavare. (...). Vi måste fokusera på sammanhållning, på vänskap, annars får vi farlig cocktail.

Han svarade själv på den fråga som kom att hänga i luften:

– Varför står jag som hotellman här och mässar om tillit? Jo, har vi inte tillit till varandra så sker inte mycket utveckling. Då kommer inte Karlatornet, linbanan och allt det andra, då vissnar och dör samhället.

Påminnande om hur hans Posthotellet vid Drottningtorget något kilometer bort såg ut under 20 år innan han förvandlade det till lyxhotell, levererade han sin rubrik:

– Vi tänker ofta för litet, inte för stort. Vi ska inte, som skribenten i GP, reagera med rädsla utan med tillit.

Sa Stordalen, fick applåder – och rusade vidare.