Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Planen flög in från öster under Natoövningen

Under midsommaraftonens eftermiddag – mitt under den stora Natoövningen Baltops – kränkte två plan från främmande makt svenskt luftrum, kan DN avslöja.

Försvarsmakten bekräftar överträdelsen, men vill inte kommentera planens nationalitet.

– Det är ett mycket provocerande beteende, säger militärstrategiska experten Stefan Ring.

De två planen flög in över svenskt luftrum klockan 15.25 på midsommaraftonen den 20 juni i år. Hemligstämplade dokument från Försvarsmakten, som DN begärt ut och tagit del av, visar att planen kom österifrån och flög in mot Östergarn, Gotland. Enligt rapporten befann de sig som längst tio kilometer in i svenskt luftrum och hade en total flygsträcka på 28 kilometer. Kränkningen har inte varit känd för allmänheten tidigare.

En karta i handlingarna visar att planen sedan gjorde en gir åt sydost och två minuter senare, klockan 15.27, flög ut i internationellt luftrum igen.

Vid den här tidpunkten pågick Nato-övningen Baltops i Östersjön där 30 skepp och 52 flygplan från 14 länder deltog. Övningen leddes av amerikanska flottan med den svenske officeraren Ola Truedsson som vice befälhavare och avslutades på midsommardagen. Ryssland, som brukar delta i övningen, var inte inbjuden att vara med i år. I stället överraskade ryssarna med en egen övning i Kaliningradområdet.

Micael Bydén, flygvapenchef på Försvarsmakten, vill inte kommentera vilka länder planen som kränkte svenskt luftrum den 20 juni tillhörde. Inte heller vilken flygplanstyp det rör sig om.

– Det jag kan säga om händelsen är att den är känd för oss. Den är rapporterad och försvaret och svenska flygvapnet har agerat gentemot flygplanen enligt de rutiner vi har, säger han.

Vad betyder det?

– Det kan jag inte gå in på.

Har ni agerat mot planen?

– Baltops pågick vid det här tillfället. Vi var uppe i luften och rörde oss där ute. Vi har hanterat det här och haft kontroll. Det är inget överraskande, inget som har stuckit ut.

Var det flygplan som deltog i Baltops som kränkte luftrummet?

– Det var flygplan som hade intresse i eller kring övningen, det är vad jag kan uttala mig om.

De senaste fem åren har svenskt luftrum kränkts vid 58 tillfällen. Enligt Försvarsmaktens statistik som DN tagit del av har antalet luftrumskränkningar per år inte ökat.

– Däremot är den ökande aktiviteten, där flygplan och fartyg kommer allt oftare och närmare Sveriges gränser, påtaglig, säger Micael Bydén.

Så sent som förra veckan avslöjades att ett amerikanskt signalspaningsplan kränkt svenskt luftrum den 18 juli i år. Försvarsmakten ville inte heller då kommentera vilket land planet tillhörde, men amerikanska myndigheter bekräftade senare att det kom från USA.

Stefan Ring, militärstrategisk expert som tidigare arbetat vid Försvarshögskolan, känner inte till intrånget på midsommaraftonen, men ser framför allt två möjliga förklaringar till kränkningen.

– Det kan naturligtvis vara så att flygplanen deltog i Baltops och att kränkningen skett av misstag, men då tycker jag att det är lite märkligt att Försvarsmakten inte har berättat om det tidigare och heller inte vill kommentera hur det ligger till nu när det blir känt för allmänheten, säger han.

Det andra scenariot Stefan Ring pekar på är att Ryssland står bakom kränkningen.

– En anledning skulle kunna vara att man vill testa svensk beredskap, se vad som händer om de uppträder på det där sättet. Om försvaret inte reagerar alls kan det tas som ett kvitto på att Sverige egentligen inte bryr sig om att göra avvisningar. Ur mitt perspektiv vore det en olycklig utveckling som kan leda till upptrappad aktivitet.

Han säger också att kränkningen kan vara en markering mot Sveriges medverkan i Baltops.

– Genom att kränka luftrummet under själva övningen visar man att man ogillar Sveriges deltagande, säger han.

Stefan Ring bedömer rörelsemönstret i överträdelsen den 20 juni som märkbart provocerande.

– Det är absolut ett provocerande beteende. Ett, det är förbjudet att överträda svenskt luftrum. Två, åker planen in ändå vill de förmodligen visa att de gör som de vill. Att det är ”vi som bestämmer”, ungefär den attityden. Det är inte bra.

Kränkningar som försvaret upptäcker ska rapporteras till Utrikesdepartementet. DN har upprepade gånger sökt representanter från UD som inte har återkommit.

Fakta. Baltops

Baltops är en årligt återkommande Nato-övning i Östersjö­området.

30 skepp och 52 flygplan från Sverige och 13 andra länder deltog i den amerikansk­ledda övningen i år.

Ryssland deltar vanligtvis, men var inte inbjudna till 2014 års Baltops. I ­stället svarade Ryssland med en motövning i motsvarande storlek i Kalininingrad­området.

Fakta. Tidigare kränkningar

Februari 1944

Flera platser i Sverige bombades av sovjetiskt flyg, bland annat föll fyra bomber över Södermalm i Stockholm. Från ­officiellt svenskt håll hävdades att bombfällningarna över svenskt territorium var resultatet av en felnavigering. En protest överlämnades till Sovjetunionen. Den vanligaste teorin om varför det inträffade, går ut på att bombningarna var påtryckningar för att få den i Sverige för ­spioneri dömde sovjetmedborgaren Vasilij ­Sidorenko utlämnad.

Oktober 1981

U137, en sovjetisk ubåt, grundstöter i Gåsefjärden i Blekinges skärgård, inom militärt skydds­område. Efter omfattande diplomatisk aktivitet, liksom en sovjetisk militär uppladdning i farvattnen utanför Blekinge, beslutar regeringen Fälldin att ubåten och dess besättning får lämna Sverige.

Juli 2010

Tre tyska örlogsfartyg kränkte svenskt territorial- vatten och upptäcktes av ­marinen i ­Karlskrona. ­Efter ­omkring 90 ­minuter ­lämnade fartygen, efter flera ­uppmaningar, svenskt ­territorium.

April 2013

Ryska bomb- och jaktplan övade vid Gotska Sandön 3–4 mil utanför svensk territorialgräns på natten mot långfredagen. Sverige ska ha beredskap med minst två Gripenplan för att ­identifiera främmande flyg, men inga fanns redo. Istället fick NATO-plan rycka ut. Svenskt territorium kränktes inte, men händelsen ledde till en stor försvarsdebatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.