Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Pokerrobot lurade tusentals

De fem skaparna bakom pokerroboten "Maggie" riskerar nu fängelse. En sådan dom skulle påverka hela branschen.

”Maggie hade sin bästa månad någonsin i april och humöret är på topp!”

Orden kommer från en mejlväxling mellan huvudmännen i en unik svensk bedrägeriutredning. Fem män i 40-årsåldern har använt en robot som de själva har programmerat och lärt upp i pokerspelandets konst. Maggie, som roboten kallades, mötte helt vanliga pokerentusiaster på Svenska Spels sajt. Ibland förlorade hon, men i det långa loppet gick hon plus.

Vad motståndarna inte visste var att det bakom den ansiktslösa motståndaren inte gömde sig en människa, utan en specialprogrammerad dator. Det var alltså snillrikt utformad kod som avgjorde vad Maggie skulle göra. Lita på sin hand och höja insatsen eller lägga sig?

Pengarna hade strömmat in i några månader när mejlet om Maggies goda humör skickades. ”Jag tycker att vi ska passa på att träffas socialt och njuta lite av allt det hårda arbetet vi alla har lagt ned”, fortsatte det.

En tidig morgon nästan exakt ett år senare stormades nio adresser runt om i Sverige i en samordnad polisaktion. Bevis för att Maggie hade använts för att lura till sig pengar skulle säkras i datorer och hårddiskar. Nationella insatsstyrkan hade kallats in för flera av husrannsakningarna.

– Det kan tyckas lite ”overkill” att ta in en terroristbekämpningsenhet, medger kammaråklagare Henrik Olin, men betonar att tillslaget behövde gå snabbt. Annars fanns risken att datorer skulle hinna krypteras och bli omöjliga för polisen att läsa av, menar han.

 

19 000

...pokerhänder dagligen deltog roboten Maggie i.

 

Vid ett av tillslagen hände just detta, enligt Henrik Olin. Någon lyckades slå av huvudströmmen i byggnaden medan poliser sökte igenom den, vilket fick datorer att starta om. När de startades igen hade informationen låsts med kraftfull kryptering.

Det råder ingen tvekan om att Maggie var skickligt konstruerad. Åklagaren har hävdat att hon gjorde vinster på 3,8 miljoner, varav knappt två miljoner återstår när man kvittar det mot hennes förluster. Nyligen fällde tingsrätten de fem männen för grovt bedrägeri, men ansåg det bara bevisat att Maggie på egen hand hade spelat till sig 760 000 kronor. Även i frågan om hur många som hade drabbats rådde oenighet. 25 000 personer blev av med pengar, hävdade åklagaren. Snarare 5 000 personer, slog tingsrätten fast. Straffen blev villkorlig dom och dagsböter.

Nu överklagar Henrik Olin till hovrätten och yrkar på fängelse. Dessutom begär Svenska Spel 4,6 miljoner kronor i skadestånd av de fem.

Knäckfrågan är om det ska betraktas som bedrägeri att koppla upp en robot mot en pokersajt. Men männen, som även de har överklagat, hävdar att det inte finns något brottsligt i upplägget, att de till och med pratade med jurister innan de startade.

Att skapa Maggie hade börjat som en hobby, berättar en av männen som DN har talat med.

– Det var en intellektuell utmaning att se om man kan kunde göra en robot som kan spela poker. Det är väldigt svårt. På den tiden sa man att det var omöjligt.

Målet var ett program som kunde spela den variant av Texas Hold’em-poker som kallas ”no limit”. Eftersom insatserna där bestäms fritt av spelarna blir besluten som styr spelet oerhört komplexa. En intressant utmaning för en programmerare, med andra ord.

Först 2012 var Maggie så utvecklad att hon kunde släppas ut på riktiga pokersajter. Dels behövde hon fungera utan mänsklig hjälp, dels så skulle hon efterlikna en riktig människas spelande. Männens vittnesmål skiljer sig i frågan om hur självständigt de lät henne spela, men tingsrätten gick på åklagarens linje: Maggie fattade beslut själv.

För att få maximal effekt fick Maggie hantera flera konton, varav vissa uppläts av andra personer mot betalning. Totalt ska ha hon ha styrt 15 konton. Under de 14 månader som åtalet gäller hävdar åklagaren att Maggie deltog i 8,2 miljoner pokerhänder, mer än 19 000 om dagen.

 

15

...konton hanterade Maggie på Svenska Spels pokersajt.

 

Efter en tid började Svenska Spel misstänka att något inte stod rätt till. När man tittade närmare på de misstänkta kontona uppträdde märkliga mönster och inloggningarna skedde med anmärkningsvärd regelbundenhet dag efter dag. En dag stängdes kontona ner och information lämnades till polisen.

Enligt Henrik Olin är det första gången det prövas i Sverige om det är bedrägeri att använda pokerrobotar. Domen kan alltså få stor betydelse för pokerbranschen. Men även om de skulle visa sig vara lagliga så lär det knappast öppna för vem som helst att bli mjukvarubaserad pokerhaj. Han vill inte gå så långt som att kalla Maggie för artificiell intelligens. Någon måste förse den med pokerkunskaper.

– Den kan egentligen inte tänka själv, men det är avancerad mjukvara. Kunskapen bygger på att man programmerar den och förser den med så mycket kunskap som möjligt.

Fakta.De fem dömda i hovrätten har också överklagat domen.

Man, 40, Stockholms län

Rutinerad nätpokerspelare med 15 års erfarenhet, men är också utbildad inom datavetenskap. Sade upp sig från sitt jobb 2004 för att ägna sig åt poker på heltid. Är barndomsvän med det 40-åriga pokerproffset i Uppsala län.

Man, 40, Uppsala län

Den enda av de fem som inte har en programmerarbakgrund, men lång erfarenhet av nätpoker. Tidvis spelade han på heltid och säger sig ha tjänat mellan en halv och en miljon kronor om året. Mannens roll i arbetet med Maggie var att bidra med pokerteoretiska kunskaper.

Man, 39 år, Östergötland

Pokerspelare på heltid sedan 2010, men också universitetsutbildad inom datavetenskap. Jobbade från sitt hem i Östergötland, men stod i daglig kontakt med de övriga. Fick under perioden 202 000 kronor utbetalt från Svenska Spel.

Man, 38, Stockholms län

Har arbetat som mjukvaruutvecklare i flera år. Började spela poker senare än de andra, och säger sig ha tjänat några tusenlappar i månaden som mest. Programmerade några av Maggies centrala funktioner.

Man, 38, Stockholms län

Utbildad datavetare som i förhör har uppgett att han började arbeta med Maggie 2007. Programmerade henne bland annat för att uppfatta vad som händer på pokerbordet utan mänsklig hjälp. Skaffade tillsammans med två av de andra ett kontorshotell för arbetet.

Fakta:Så funkar pokerroboten

En komplett pokerrobot behöver flera delar för att fungera. Mjukvaran måste kunna förstå vad som händer på spelbordet, ta beslut om hur den ska spela sin hand och sedan genomföra spelet.

Det kompliceras av att pokersajter är anpassade för människor med tangentbord och mus. Det finns alltså inget officiellt sätt för ett program att interagera med spelsajten.

I stället måste roboten läsa av datorskärmen grafiskt och analysera den. Eftersom roboten är förprogrammerad med information om hur enskilda kort ser ut så kan den förstå vilken hand den har att spela.

På samma sätt fångas övrig information in från spelbordet. Därefter tar den beslut om den ska spela vidare och hur mycket den i så fall ska satsa.

Besluten baseras på ett stort antal regler som har programmerats in i roboten. Däremot tycks denna robot inte ha varit utformad för att lära sig själv av sitt spelande. Att utveckla den har därför krävt både stor programmeringskunskap och skicklighet inom poker.

När roboten har tagit sitt beslut måste det skickas till spelsajten. Även detta kompliceras av att det inte finns något sanktionerat sätt för roboten att koppla upp sig. För att det ska fungera måste den efterlikna hur en mänsklig spelare skulle interagera med spelsajten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.