Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Polis i Vivalla: Viktigt att bygga upp förtroende

Foto: Pavel Koubek/TT

Det är viktigt att arbeta långsiktigt i utsatta områden, lära känna folk, bygga upp ett förtroende hos de boende. Det säger Fredrik Malm, områdespolis i Vivalla i Örebro.

Polisens rapport om utsatta bostadsområden har inga enkla svar på vad som bör göras i de utsatta bostadsområdena för att bryta trenden mot mer brottslighet och till och med parallella samhällsstrukturer i stället för polisen och rättsväsendet. Men uthållighet och kontinuitet anses som den främsta framgångsfaktorn.

Fredrik Malm, områdespolis i stadsdelen Vivalla i Örebro håller med om den analysen. Han har varit områdespolis i området sedan 2010.

Han konstaterar att han och hans poliskollegor i området naturligtvis bättre känner till dem som var tio år när han kom till Vivalla och nu är sexton, än de sextonåringar som fanns i området 2010.

– Det är viktigt att vi finns kvar i området, arbetar långsiktigt, lär känna folk och fortsätter att vara en trovärdig aktör, säger han.

Fredrik Malm känner igen delar av problembeskrivningen i rapporten, ”över tid” som han säger, och menar att situationen kan variera: ibland är det bättre och ibland sämre.

– Vi har till exempel haft problem med att utreda vissa brott eftersom en del anser att man inte ska prata med polisen, och det kan vara svårt att få vittnen att ställa upp.

– Å andra sidan: när det gäller dödskjutningen här i Vivalla som nu gått till rättegång var det flera som pratade, och som ansåg att det som hänt gick över gränsen, säger Fredrik Malm.

Han föredrar att kalla Vivalla ett särskilt ”prioriterat område” för att komma ifrån offerstämpeln i begreppet utsatt.

– Det är absolut inte en farlig plats. Människor bor och lever här och trivs väldigt bra, säger han.

Samarbete mellan polis och andra myndigheter och områdets ”eldsjälar” och personer som har goda kontakter i samhället, anses viktigt enligt rapporten. Dem når man ofta till exempel på fritidsgårdarna.

Något som inte är ovanligt i de utsatta områden på polisens lista är religiös extremism och personer som reser till krigsområden som Syrien för att delta i striderna. Så även i Vivalla: alla som hittills rest ut till krigsområden från Örebro kommer från Vivalla, konstaterar Sven-Göran Wetterberg, nyutsedd samordnare mot extremism i Örebro kommun.

Sven-Göran Wetterberg samarbetar nära med Fredrik Malm, men har just påbörjat sitt nya arbete och håller på att bygga upp en fungerande grupp kring sig. Han har ett embryo till en modell för att arbeta förebyggande.

– Det handlar just nu om att samla in kunskap och föra ut den till fritidsgårdar, skolor, socialtjänst och fältassistenter för att nå ut till dem som är i riskzonen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.