Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Polisen efter larmet: ”Vi slet ut kabeln till internet”

"Vi slet ut kabeln till internet", säger Johan Brun, presstalesperson på polisen i Kalmar efter DN:s avslöjande om att polishusets fastighetssystem legat helt öppet på nätet.

DN avslöjar i dag att hundratals fastigheters styrsystem ligger helt öppna på internet, varav flera myndigheter, polishus, vårdcentraler och andra känsliga byggnader.

Flera av de berörda som DN har varit i kontakt med ser allvarligt på uppgifterna.

– Vi slet ut kabeln till internet. Det här är allvarligt. Vi har också tagit kontakt med operatören och de ska säkerställa att det inte kan har pratat med fastighetsägaren, Johan Brun

Hur illa är det att utomstående exempelvis kan ändra fläktar, värme och ventilation i ett polishus?

– Det är inte bra. I Kalmar har vi ju länskommunikationscentralen. Det är en verksamhet som går dygnet runt - och att någon kan påverka klimatet där. Det är klimatanläggning, fläktar och värme som skulle kunna påverkas. Sedan kan man ju alltid skruva värden manuellt.

Även Jernhusen som äger flera tågstationer i Sverige ser allvarligt på DN:s uppgifter. Flera av deras anläggningar är exponerade mot internet. Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen, säger att de nu ska åtgärda säkerhetsproblemen skyndsamt.

– Det ni skriver stämmer - och vi ser mycket allvarligt på detta. Vi kontaktar nu leverantören och kommer även gå igenom vad vi har för andra system, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

Även Landvetter flygplats driftsbyggnads styrsystem ligger helt öppet på internet. Swedavia som äger flygplatsen skriver i ett mejl till DN att de är "tacksamma för att de risker som digitaliseringen medför nu uppmärksammas medialt - det är viktigt med en generellt ökad kunskap i samhället om vad cybercrime innebär och hur vi bäst möter den".

Vidare skriver företaget att "Gällande det system som artikeln nämner så ser vi nu över säkerheten tillsammans med leverantören. Vi har också vidtagit ett antal åtgärder för att i nuläget inte exponera systemet mot internet."

t

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.