Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Polisen kartlägger misstänkte mördarens liv

Other: Marcus Ålsnäs

Polisen kartlägger nu den misstänkte gärningsmannens liv före och efter att en 60-årig kvinna dödades i Ulricehamn. 

Ärendet kommer att läggas ned eftersom mannen är död. 

– Men för kvinnans och gärningsmannens anhörigas skull ska vi först utreda vad det är som har hänt, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen. 

Det var i oktober förra året som den 60-åriga kvinnan hittades död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen kunde säkra vissa spår vid brottsplatsen och beslöt att genomföra en omfattande dna-kartläggning i Ulricehamns kommun. 

Mannen var tidigare okänd för polisen, men han stämde in på den profil som polisens nationella gärningsmannaprofilgrupp gjort. 

Utifrån den profilen har 1 300 män kallats till dna-topsning. Då ett hundratal av dessa inte kom frivilligt åkte polisen hem till dem för att inhämta dna-prov. 

Mannen, som polisen fick en dna-träff på, hittades död i sitt hem. Det finns inga uppgifter om att det ska finnas fler gärningsmän och ärendet kommer därför att läggas ned. 

Enligt Göran Arvidsson ska ett flertal vittnen ha lagt märke till den misstänkte mannen som rörde sig i närheten av brottsplatsen under dagen. 

– Det är ett antal personer som har sett honom där under hela den dagen. Och utifrån det har vi kunnat kartlägga exempelvis hans klädsel, säger spaningsledaren. 

Nu väntar en omfattande kartläggning av gärningsmannen och hans liv före och efter dådet. 

– Vi kommer från och med nästa vecka att hålla omfattande förhör med olika personer. Till exempel den misstänktes anhöriga, säger Göran Arvidsson. 

Polisen tror inte att mannen har utsatts för något brott. I nuläget finns inga andra misstankar i ärendet än mord. 

– Det kommer inte att kunna bli någon rättegång eftersom gärningsmannen har avlidit. Men däremot är vi väldigt mån om att utreda vad som har hänt, för kvinnans och den misstänktes anhörigas skull, säger Göran Arvidsson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.