Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Polisen pekade ut romer – kritiseras

Polisen i Västernorrland ville ha tips om en misstänkt person med ”romskt utseende”. Kommissionen mot antiziganism är mycket kritisk och nu kräver de att Rikspolisstyrelsen uttalar sig. ”Polisen vägrar erkänna att de gjort fel”, säger kommissionens ordförande Thomas Hammarberg.

I augusti publicerade polismyndigheten i Västernorrland ett meddelande på sin webbplats där man ville ha uppgifter om två misstänkta personer. En av dem beskrevs ha ett ”romskt utseende”, den andra hade ett ”baltiskt utseende”. Thomas Hammarberg, ordförande för den regeringstillsatta Kommissionen mot antiziganism är mycket kritisk mot polisen.

– Man ska över huvud taget inte använda sådana etniska stereotyper. Det är särskilt allvarligt eftersom det kopplas till fördomen om att romer är mer kriminella än andra. Dessutom är det mycket oklart vad som är ett romskt eller baltiskt utseende.

Polismyndigheten har svarat kommissionen att de tyckte att publiceringen var försvarbar, och därför tar Thomas Hammarberg nu frågan vidare till Rikspolisstyrelsen.

– Polisen i Västernorrland vägrar erkänna att de gjort fel eftersom vittnet uttryckte sig så. Det är inte ett acceptabelt argument. Jag vill ha ett klarläggande från Rikspolisstyrelsen om polisen verkligen får göra såhär, säger han.

Thomas Hammarberg har även kritiserat Skånepolisen efter DN:s avslöjande om polismyndighetens register över svenska romer.

– Romer har redan förlorat förtroendet för svensk polis efter DN:s avslöjande och diskussionen efteråt då vissa poliser hävdade att det var ett helt normalt förfarande. Händelsen i Västernorrland visar på fler problem. När man nu gör om polismyndigheten är det ett bra tillfälle att rensa ut de här fördomarna helt och hållet, säger han.

Han förväntar sig svaret från Rikspolisstyrelsen senast den 19 september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.