Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/100-miljoner-till-tjej-och-kvinnojourer/

Politik

100 miljoner till tjej- och kvinnojourer

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Centerpartiet har enats med Liberalerna och regeringen om en fortsatt satsning på landets tjej- och kvinnojourer.

100 miljoner kronor per år fram till 2022 ska utbetalas till verksamheter runtom i landet.

TT Text

– Centerpartiet har drivit igenom att grundfinansieringen ska finnas kvar resten av mandatperioden, säger partiledaren Annie Lööf.

I vårbudgeten för 2019 satsades 140 miljoner kronor på att stödja landets tjej- och kvinnojourer. Men från och med årsskiftet fanns inga sådana pengar budgeterade.

– Runtom på landets tjej- och kvinnojourer har man varit medveten om att det skulle varit noll, så jag tror att många känner stor lättnad över att grundfinansieringen på 100 miljoner kommer att finnas kvar fram till och med 2022.

Satsningen är en del av regeringens budget för 2020 som kommer att presenteras inom kort. Men Annie Lööf tror att det kommer att behövas mer pengar framöver.

– Tjej- och kvinnojourer är en fristad för misshandlade kvinnor och barn som har levt under fruktansvärda förhållanden, och de ska kunna lägga fokus på de utsatta, inte på oro för ekonomin. Detta möjliggör att de kan fortsätta sitt ovärderliga arbete.

Läs mer: Oro hos kvinnojourerna när statsbidrag ska göras om 

En annan nyhet i höstens budgetproposition är att regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, satsar 55 miljoner kronor om året i kampen mot hedersförtryck, rapporterar TV4 Nyheterna.

Enligt förslaget ska pengarna under resten av mandatperioden fördelas till olika myndigheter för att öka kompetensen hos polisen, sjukvården och socialtjänsten. Enligt Liberalernas partisekreterare Juno Blom är det en skyldighet att ta hand om de drabbade.

– Det är ovärdigt att vi har så många barn och unga som lever i otrolig utsatthet i ett av världens mest jämställda länder. Här är barn som flyr från utsatta länder och så hamnar de i liknande situationer här. Vi får aldrig göra skillnad på barn, säger hon till TV4.

Hela regeringens budgetproposition läggs fram i riksdagen den 18 september.