Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/1400-jimmie-akesson-sd-talar-i-almedalen/

Politik

Jimmie Åkesson (SD) talade i Almedalen – ”Det känns inte som Sverige längre”

1:35:30. Jimmie Åkesson (SD) talar i Almedalen – DN sänder live.

Årets Almedalsvecka avslutas under söndagen. Sverigedemokraterna är sista parti ut, DN direktsänder partiledaren Jimmie Åkessons tal med start klockan 14.00.

Följ även sändningen från DN:s tält i Almedalen både före och efter talet.

Åkesson, iklädd en t-shirt med texten ”I (hjärta) Sölvesborg”, inledde med att börja prata om att Sverige inte bara är de levande svenskarnas land, utan även de döda svenskarnas.

– De som byggt upp landet från början och lämnat till oss att  förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga miljoner fler än vi. De har mycket att säga just nu och vi är skyldiga att lyssna till dem, sade han.

Han fortsatte med att berätta om ett brev från en pensionerad kvinna vid namn Laila som Åkesson fick på sin födelsedag i våras. I brevet uttrycker hon att landet ”inte känns som Sverige längre”.

– Det är inte bara bittra och förändringsobenägna svenskar som ger uttryck för den känslan. Det är svenskar av alla sorter: kvinnor och män, unga och gamla, välbeställda och mindre bemedlade, folk från landsbygden och från städer, infödda svenskar och invandrade svenskar. 

– Det känns inte som Sverige längre. Jag delar den känslan. Jag har känt så länge, det har varit ett av de främsta skälen till att jag varit politiskt engagerad i så många år. Vi måste återupprätta känslan av Sverige. Vi måste kunna, och tillåtas, känna igen vårt eget land.

Han vände sig mot den senaste tidens regeringar och frågade om de är stolta över vad de skapat.

– Cancersjuka som inte får vård i tid, äldre som inte får plats på boenden och inte har råd att hämta ut sina mediciner. Att det blir allt svårare att bo och leva utanför våra städer. Segregationen som växer, kriminella gäng som tar över stadsdel efter stadsdel, att kvinnor är rädda för att gå ut efter det blivit mörkt att vi fostrat IS-utvandrare som kan återvända utan att straffas.

Foto: Beatrice Lundborg

Det värsta är att han tror att de är stolta över det, menar Åkesson.

– För de lever inte i den här verkligheten, de ser bara vad de vill se – sin egen förträfflighet och Sverige som en humanitär stormakt.

– Det är just det här SD är i opposition mot, inte bara regeringen i sig utan deras självgoda, förvrängda verklighetsuppfattning. De har förstört vårt land. De har monterat ner vår välfärd, men de är stolta, säger han.

Men nu har politiken ”äntligen” börjat svänga mot Sverigedemokraternas agenda, menar han. Partiets ”ihärdiga arbete och ständiga tjat” har gett resultat och nu har de andra partierna börjat se hur ”den ansvarslösa migrationspolitiken påverkar alla delar av samhället”.

– De tycker fortfarande de är lite finare än vi, men nu är det vår agenda de förhåller sig till. Sverigevänner, det var vi som hade rätt, och vi ska fortsätta både ha och göra rätt.

Även trygghetspolitiken, med exempelvis mer resurser till polis och strängare straff, har närmat sig SD:s agenda, menar han. Han lade även tid till att prata om bensinskatter, som han menar bara blir en straffbeskattning för dem som ”valt att leva sina liv utanför Stockholms tullar”.

Genomgående under talet refererade han till Vilhelm Mobergs bok ”Svensk strävan” från 1941, och avslutade med att återigen lyfta fram de numera döda svenskar som byggt upp landet.

– Vad Sverige är i dag, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är i dag vårt genom svensk strävan, och det är de levande svenskarnas ansvar att fortsätta den, på frihetens grunder.

Läs mer:

SD vill stoppa bistånd till homofientliga stater

Julia Kronlid (SD): Ett första steg mot ett konservativt block

Ewa Stenberg: Ebba Busch Thor har gett SD två stora genombrott