Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/1900-ebba-busch-thor-kd-talar-i-almedalen/

Politik

Ebba Busch Thor (KD) talade i Almedalen – ”Kom hem till borgerligheten, Sabuni”

1:45:26. Live: Ebba Busch Thor (KD) talar i Almedalen – DN sänder live.

Lördag är Kristdemokraternas dag i Almedalen. DN sänder direkt från partiledaren Ebba Busch Thors tal med start 19.00, och sänder även från studion i Almedalen före och efter talet.

Busch Thor inledde sitt tal med att gratulera det svenska damlandslaget för bronset i fotbolls-VM. Därefter riktade hon en känga mot sina ”forna alliansvänner” i C och L.

– Jag stod här för ett år sedan och lovade att en röst på KD var en röst för ett nytt ledarskap i Sverige. Tyvärr var två av mina forna alliansvänner svagare i köttet.

– Stefan Löfven är inte rätt man att leda Sverige. Vårt mål är en ny statsminister, Sverige behöver ett nytt ledarskap, sade hon.

Hon riktade även kritik mot ”januaripartiernas” hantering av sjukvårdsfrågan, som de enligt henne endast vill lämna till landstingen att lösa själva.

– Men landstingen kan inte lösa sjukvårdens problem, för landstingen har själva blivit en del av problemet. De var rätt lösning på gårdagens problem, men i dag är de byråkratiska, ineffektiva och präglas av revirtänkande, sade hon.

Nu är det dags att en gång för alla släppa den politiska prestigen och låta patienten stå i centrum, menar hon.

– Var du bor i Sverige ska inte påverka dina chanser att överleva svår sjukdom. Det är nog nu.

Regeringens gröna skatteväxling riktar åtgärderna åt fel håll och kommer leda till en ”ny flyttpolitik, som inte bara kommer ske från landsbygd till stad utan även rakt ut ur medelklassen”, och de pratar bara om hyresrätter när ”trygga familjer och en stark medelklass byggs genom egna bostäder”, menar hon.

– Förr i tiden var det Socialdemokraterna, men i dag är det KD som kämpar för att även en arbetarfamilj ska kunna förverkliga villadrömmen, säger hon.

En löpande tråd genom talet är att adressera ”de som hamnat efter, de bortglömda”. 

– Och är det några som tillhör de förbisedda är det sjukskrivna kvinnor, där sjukskrivningstalen i dag är bland de högsta vi någonsin sett.

De som löper störst risk är karriärkvinnor som delar föräldraledigheten med män, säger hon, och menar att vi bränner ut kvinnor med krav som gränslar till det orimliga.

– Jämställdhet kanske inte ska vara att göra karriär efter manlig norm, utan kanske att bryta den normen. Jämställdhet är friheten att själv forma sig ett gott liv.

Ebba Busch Thor riktade sedan hård kritik mot ”smutskastning” från Socialdemokraterna, med både politiska och personliga attacker som hon menar att S använder för att även styra sina stödpartier.

– Jag vill be Socialdemokraterna titta lite extra på min ryggtavla när jag går av scenen, det är så en ryggrad ser ut.

Därefter riktade hon sig direkt till Liberalernas nye partiledare Nyamko Sabuni, som hon menar fått känna på attacker från S tidigare.

– Hon vet hur oanständiga de kan vara. Bryt upp, du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige. Låt oss ta avstamp i våra gemensamma värderingar och lägga fram ett gemensamt budgetförslag. Kom hem till borgerligheten, sade hon, riktad till Sabuni. 

– Sverige kan få en ny regering redan i höst, om vi vill.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Ebba Busch Thor har gett SD två stora genombrott

Ebba Busch Thor (KD): Mångkulturalism som politiskt projekt måste vara död

Studio DN: Ebba Busch Thor (KD) blir irriterad när DN citerar bibeln