Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/1900-magdalena-andersson-s-talar-i-almedalen/

Politik

Magdalena Andersson (S) talade i Almedalen

52:03. Magdalena Andersson (S) talade i Almedalen – DN sände live.

Fredagen är Socialdemokraternas dag i Almedalen, som avslutas med ett tal av finansminister Magdalena Andersson klockan 19.00. 

DN direktsänder talet, och sänder även från sin studio i Almedalen både före och efter.

Magdalena Andersson inledde med att referera till året 1959, en tid när ”folkhemsarbetet gick på högvarv” under ledning av Tage Erlander, och öppnade nya möjligheter för personer som Anderssons egen mamma Birgitta.

– Även om drömmarna kan se annorlunda ut är det samma saker som driver socialdemokratin i dag. Jobb, välfärd, rättvis fördelning.

– Rättvisa och sammanhållning. Att sprida framgångarna mellan kvinna och man, rik och fattig, stad och land. Det är så vi bygger framtidens samhälle, säger hon.

Andersson pratade om regeringens historiskt stora satsning på välfärden under förra mandatperioden, och nya satsningar under den pågående. I dag har hon även tillsatt en välfärdskommission som ska se till att skattepengarna används så effektivt som möjligt.

– Vi får aldrig glömma vad som döljer sig bakom ordet välfärdsmiljarder. Det är förskolläraren, arbetsterapeuten, bespisningspersonalen och undersköterskan som håller i handen när morfinet börjar verka. Det är ni som skapar världsledande trygghet och det är ni och vi tillsammans som skapar ett starkare samhälle.

Hon tog även upp klimatet, och den gröna omställning hon menar är helt nödvändig att genomföra.

– Den ska göras på ett sätt som får rimliga konsekvenser för var och en av oss. Att välja rätt vara i matbutiken kommer alltid vara en viktig del, men hela ansvaret kan inte läggas i knät på den enskilde. Det måste tas av politiken.

– Vi har alla fakta, vi har tekniken. Nu är det dags att genomföra omställningen, säger hon.

Precis som tidigare talare i veckan kommenterade hon även januariavtalet, som gjorde att S och MP kunde bilda regering med stöd av C och L.

– Finns det något mer svenskt än att när det verkligen gäller sätta sig ner och göra en kompromiss? Januariavtalet innehåller saker jag inte tycker om men även massor av saker jag gillar. 

Att de nu kan fortsätta driva den svenska modellen de kommande åren är hon stolt över, men fortfarande är hon inte nöjd, säger Magdalena Andersson.

– Vi för en ständig kamp mot samhällsproblem, orättvisor och ojämlikhet. Det som står i vägen nu är faktiskt inte socialdemokraternas betonghäckar, utan valresultatet.

– Men det är folket som måste avgöra hur Sverige ska utvecklas på sikt, och Sverige behöver fler som engagerar sig, säger hon.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Januariavtalet skaver mer på S än på C

Magdalena Andersson: Vi har inte lyckats fånga upp frustrationen