Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/1900-nyamko-sabuni-l-talar-i-almedalen/

Politik

Nyamko Sabuni (L) talar i Almedalen

1:00:53. Nyamko Sabuni (L) talade i Almedalen – DN sände direkt.

Onsdagen är Liberalernas dag i Almedalen. DN sänder direkt från nya partiledaren Nyamko Sabunis tal, som inleds klockan 19.00. 

Sabuni inledde med att adressera en tom stol på scenen, som hon menade symboliserar alla som inte kan vara med på plats i Almedalen.

– Som RFSL som ställt in sin medverkan efter hot från nazister. Till alla som inte kan vara här vill jag säga: Jag och Liberalerna är er röst här.

Med referens till ett bröllop hon var på i helgen, där det var ”många bra tal med mycket hopp och tro på framtiden”, säger hon att det är just den känslan hon vill förmedla.

– Men hoppfullhet för framtiden är ingen idé om att saker och ting löser sig själva, säger hon.

Sabuni pratade bland annat även om vikten av att stödja företagsamhet. En nylig undersökning om innovation där Sverige fallit från andra till sjunde plats är en varningsklocka, menar hon.

– Det är företagarna som tar tillvara nya idéer och som skapat exportsuccéer som tagit Sverige till exportligans topp. Sverige ska vara företagandets förlovade land, där det ska löna sig att arbeta och förkovra sig, säger hon.

Hon förespråkade även att elektrifiera lastbilstrafiken, som står för en stor del av utsläppen i Sverige. Det skulle också bli både billigare och effektivare än att använda fossila bränslen, menar hon.

– Liberalerna ska leverera det som krävs för att klimatmålen ska nås.

Hon ”önskar av hela sitt hjärta” att hon kan bidra till att vända trenden av minskande förtroende för politiker, och tar upp ett samtal från den tidigare liberala EU-parlamentarikern Marit Paulsen.

– Hon sade till en vän att hon uppfattade mig som en politiker som faktiskt intresserade sig för vad väljarna ville, och inte bara vad som är bäst att säga.

– Jag kan inte lova att ta oss tillbaka till det väljarstöd vi hade under Marits tid, men nu är det dags för Liberalerna att börja vinna val, avslutar hon.

Nyamko Sabuni (L): Jag tror att många kommer att bli överraskade

Ewa Stenberg: En partiledare kan inte stå svarslös i en av väljarnas viktigaste frågor