Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

25 år sedan Palme mördades

Någon lade rosor vid mordplatsen på Sveavägen på dagen 25 år efter att Olof Palme mördades.
Någon lade rosor vid mordplatsen på Sveavägen på dagen 25 år efter att Olof Palme mördades. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
I dag är det 25 år sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm. I en intervju med Sveriges Radio säger hans änka Lisbet Palme att hon är säker på att hon har pekat ut mördaren för polisen.

Lisbet Palme vill i intervjun inte diskutera sina minnesbilder från mordnatten eller svara på frågor om identifieringen av mördaren. Hon anser att hon redan sagt allt hon har att säga i den frågan.

Däremot svarar hon gärna på frågor som handlar om makens politiska gärning.

Lisbet Palme lyfter fram demokratifrågan som det viktigaste politiska avtrycket.

– Att inte bara säga det som ett ord, som ett mantra, utan ta itu med det i praktisk gärning, säger hon.

Lisbet Palme tar som exempel upp att alla barn ska ha rätt till utbildning och fredsfrågorna, att mötas fritt och diskutera olika åsikter.

Hon är övertygad om att Olof Palme, om han fått fortsätta leva, skulle ha tagit sig an flyktingfrågan.

– En sak vet jag säkert och det är att han skulle engagerat sig väldigt mycket för flyktingfrågan och att människor ska behandlas på ett humanitärt sätt. Det är det enda jag vet med all säkerhet, säger hon.

– Han skulle ha tagit de problemen till sig, säger hon och nämner både de asylsökande och människor i svåra omständigheter.

Hon är också säker på att han skulle ha varit kritisk.

– Under många år har det pågått riktigt dåliga saker när det gäller flyktingfrågan, säger hon.

Ett annat område som Lisbet Palme tar upp är miljön och påminner om att Olof Palme tidigt engagerade sig i och fick till stånd den första världskongressen om miljö och klimat redan 1972.

– Han talade tidigt om klimatfrågan som en framtidsfråga, säger hon.

Ingen har ännu dömts för mordet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.