Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

5,4 miljarder till sänkt krogmoms

Regeringen satsar cirka 7,5 miljarder kronor under 2012—2015 för att förbättra ungdomars möjligheter att få jobb.

I satsningen ingår sänkt restaurangmoms för 5,4 miljarder kronor och 1,3 miljarder till bland annat utbildningsplatser. 800 miljoner kronor går till att minska marginaleffekterna för unga som går från socialbidrag till arbete.

I regeringens ungdomspaket ingår också 7.500 nya platser inom yrkesvux (yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning) och yrkeshögskola under åren 2012—2013. Kostnaden för staten uppgår till 750 miljoner kronor.

Restaurangmomsen sänks från 25 procent till 12 från den 1 januari.

– Syftet med den här åtgärden är att öka möjligheten för unga. Det är också många invandrare som har restaurangbranschen som sitt första jobb, säger Maud Olofsson (C).

Hon säger att det förutom att hjälpa unga att komma in på arbetsmarknaden även kan stärka turismen i Sverige.

– Utvecklingen av den här åtgärden är beroende av hur konjunkturen ser ut, säger Olofsson.

Jan Björklund (Fp) säger att det även ingår andra satsningar förutom restaurangmomsen. Bland annat förlängs en satsning på folkhögskolorna med 1.000 platser, liksom en satsning med förhöjt studiebidrag.

Göran Hägglund tar även upp det kritiserade systemet att den som har försörjningsstöd och tar ett extrajobb blir av med ersättning i samma utsträckning som inkomsten från arbetet ökar. Hägglund säger att frågan ska utredas under våren med målet att nya regler ska vara på plats vid halvårsskiftet 2013.

– Exakt hur det ska se ut kan vi inte säga i dag.

Regeringen vill inte säga hur många nya jobb sänkt restaurangmoms väntas ge.

– Det är jättesvårt att säga, säger Maud Olofsson.

Hon understryker i stället att åtgärderna förbättrar förutsättningarna för branschen att anställa.

– Det leder både till lägre regelkostnader och lägre kostnader för att anställa, säger hon.Fredrik Reinfeldt flikar in att åtgärder som sänkt moms är konjunkturberoende, och inte nödvändigtvis ger fler jobb direkt.

– I dåliga tider kan det leda till att man räddar jobb som annars hade gått förlorade.

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.