Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/abortdebatten-lade-skugga-over-jublet-pa-kds-valvaka/

Politik

Abortdebatten lade skugga över jublet på KD:s valvaka

Bild 1 av 2 Sara Skyttedal, Ebba Busch Thor och David Lega firar under KD:s valvaka.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2 Sara Skyttedal.
Foto: Nicklas Thegerström

Kristdemokraterna gjorde sitt bästa EU-val någonsin, men den senaste veckans abortdebatt drog ned stämningen något. 

Den allmänna opinionen på partiets valvaka var att KD blivit orättvist attackerade av de andra partierna och partiledarna. 

– Det har varit alla mot Kristdemokraterna, säger partisekreteraren Peter Kullgren. 

EU-valet 2019

Lars Adaktusson, huvudpersonen i den senaste veckans abortdebatt, syntes inte till på Kristdemokraternas valvaka vid Hötorget i centrala Stockholm under söndagskvällen. 

Det var under några timmar oklart om den forne EU-parlamentarikern skulle dyka upp eller inte. Efter ett tag lät han dock meddela att han stannar hemma den här gången. 

När SVT:s vallokalsundersökning kom vid 21-tiden dämpades jublet för en stund. 7,5 procent – en rejäl bit under det superval som bland annat den senaste DN/Ipsos-mätningen förutspådde för partiet. 

Partisekreteraren Peter Kullgren tycker att den senaste veckans abortdebatt har satt käppar i hjulen för Kristdemokraterna. Han tycker också att debattklimatet har varit ”alla mot Kristdemokraterna”. 

– Vi har varit attackerade av alla partier de senaste två veckorna. Man har velat sätta en bild av KD som inte stämmer. Det här gör man för att man har varit livrädd för våra framgångar. Lars Adaktusson säger själv att han står bakom svensk abortlagstiftning. Men de andra partierna har vägrat att höra på det örat, säger Peter Kullgren. 

Läs mer: Lars Adaktusson inte på plats vid KD:s valvaka

Efter att DN kunde avslöja att Lars Adaktusson röstat emot abort 22 gånger under sin tid i EU-parlamentet har kritiken mot partiet haglat. 

Ännu under fredagens slutdebatt med toppkandidaterna var abortfrågan en av de centrala. 

Kristdemokraternas hållning har hela tiden varit att upprepa att de ”står bakom den svenska abortlagstiftningen”. Samtidigt har partiledaren Ebba Busch Thor medgett att Lars Adaktusson ”gjort fel ibland”. 

Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley fick i fredags frågan varför han och de andra politikerna inte nöjer sig med Kristdemokraternas förklaring. 

– Därför att Lars Adaktusson inte är vem som helst, han är vice partiordförande. Och de var ute och försvarade honom först men sen är det trycket i samhällsopinionen som har tvingat dem att ta ett steg tillbaka, sade Federley. 

Efter vallokalsundersökningen var långt ifrån alla på valvakan övertygade om att partiet skulle nå sitt mål om två mandat. 

Andre vice partiordförande sa att det skulle vara ”fantastiskt” om så blev fallet. 

– Att inte vara en ensam parlamentariker. Utan att få bilda en liten grupp, sade Jakob Forssmed, och tillade att målet om två mandat var ”djärvt”. 

Han oroade sig dock i onödan, då Kristdemokraterna ett par timmar senare kammade hem sitt bästa EU-valresultat någonsin: 8,7 procent. Men känslan av att ha blivit orättvist behandlade under de senaste veckorna höll i sig. 

Toppkandidaten Sara Skyttedal tog till och med upp det under sitt tacktal. 

– Tack för att du har täckt upp när jag har varit fast i det här mediatjafset, sade Skyttedal till nya EU-kollegan David Lega från scenen.

Även under kommentaren efteråt återkom Skyttedal till den senaste veckans tumult och menade fortsatt att KD fått orättvis kritik. 

– Vi har haft som mål att nå två mandat. Det är uppenbart att de senaste veckornas försök att mota ner oss och smutskasta oss, har inte lönat sig. Väljarna har visat med all önskvärd tydlighet vad de vill ha. Alla försöken att trycka ner oss har varit helt misslyckade, sade Skyttedal. 

Evin Badrniya, är förbundsstyrelseledamot i KDU och tror att debatten om abort som pågått under den senaste veckan, skulle kunna ha skapat oro hos Kristdemokraternas unga, kvinnliga väljare. 

– Jag har fått frågor från mina tjejkompisar som undrat över abortfrågan. Då har jag fått förklara och lugna dem. Men det är klart att det väcker frågor, tror Evin Badrniya. 

Läs mer: 

Statsvetaren om KD: ”Ett splittrat parti är aldrig bra”

SD tredje största parti – rysare för L

Ewa Stenberg: En svensk högervåg i EU-valet