Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 22:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/adaktusson-bryter-tystnaden-har-behovt-tid-att-reflektera-kring-det-som-hant/

Politik

Adaktusson bryter tystnaden: ”Har behövt tid att reflektera kring det som hänt”

Bild 1 av 2 Lars Adaktusson (KD).
Foto: Hannes Holmström
Bild 2 av 2 Lars Adaktusson (KD).
Foto: Fredrik Funck

KD-toppen Lars Adaktusson bryter tystnaden efter DN:s avslöjande om att han röstat nej till abort vid 22 av 28 tillfällen under hans tid som EU-parlamentariker.

– Mitt ställningstagande handlar om beslutsnivån, inte om om aborträtten, säger Lars Adaktusson i Studio Ett i P1. 

– Jag har känt att jag behöver tid att fundera och reflektera kring det som har hänt, säger Lars Adaktusson som förklaring till att han väntat så länge med att kommentera uppgifterna i DN:s avslöjande. 

Han säger också att debattklimatet veckan innan EU-valet inte gav utrymme för ”en sansad diskussion”.

Lars Adaktusson, som är Kristdemokraternas andra vice ordförande, upprepade att partiet står bakom principen att EU inte ska syssla med frågor som medlemsländerna själva kan sköta.  

– Mitt ställningstagande handlar om beslutsnivån, inte om aborträtten. Jag står för principen även om alla tolkningar inte varit riktiga, säger Lars Adaktusson till Studio Ett. 

I fallet med den tioåriga flickan i Paraguay, som blivit gravid efter en våldtäkt, utesluter inte Adaktusson att han borde ha agerat annorlunda.

– Det kanske hade varit bättre att trycka på avstå-knappen,  säger Lars Adaktusson till Studio ett.

Adaktusson säger att rätten till abort är oerhört viktig och självklart ska stödjas. Han anklagar Dagens Nyheter för att ha publicerat tendentiösa osanningar. Många andra medier ska sedan sedan okritiskt ha spritt uppgifterna.

– Det är en felaktig uppfattning att jag röstat mot aborter, säger Lars Adaktusson.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski bemöter anklagelserna mot DN.

– Granskningen är mycket gediget utförd och allt som står i den stämmer och är belagt. Lars Adaktusson har fått upprepade möjligheter att få komma till tals med sina bästa argument. Att en före detta journalist som Adaktusson väljer att inte ställa upp på en normal intervju inför en publicering i en så viktig sakfråga är anmärkningsvärt. Istället kastar han falska anklagelser i efterhand, säger Peter Wolodarski.

– Han var ensam svensk att rösta emot den resolution som parlamentet antog och som fördömde att Paraguay inte lät den våldtagna 10-åringen göra abort. Att han i en tidigare omgång röstade för något som inte fördömer att flickan inte fick göra abort spelar mindre roll. Han röstade emot resolutionen och har sedan påstått att det är praxis att göra så samt att han gjort en särskild skrivelse om saken. Det finns varken någon sådan praxis eller någon sådan skrivelse från honom, säger Peter Wolodarski.