Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/adaktusson-rapportering-om-abortrostningen-finns/

Politik

Adaktusson: Rapportering om abortröstningen finns

02:49. Ebba Busch Thor (KD) kommenterar Adaktusson: Han informerade journalist före mig.

Ord står mot ord i konflikten som blossat upp mellan partiledaren Ebba Bush Thor och Lars Adaktusson. Han står fast vid att han har informerat partistyrelsen om hur han röstat i EU-parlamentet.

– Jag gjorde en poäng av att vara så transparent och så öppen som möjligt om mitt arbete och sätt att rösta, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor gick till hårt angrepp mot Lars Adaktusson efter den senaste tidens turer kring hans agerande kring kritiken om abortfrågan.

På en pressträff på torsdagen sade Bush Thor bland annat att partistyrelsen inte hade fått någon information om hur han hade röstat i abortfrågan under sin tid som EU-parlamentariker. Adaktusson har röstat mot aborträtten vid 22 av 28 tillfällen.

Läs mer: Ebba Busch Thor: ”Förtroendet för Adaktusson är skadat”

Till Dagens Nyheter säger Lars Adaktusson att det Bush Thor säger inte stämmer. 

– Den rapporteringen finns. 

– När det gäller rapportering till partistyrelsen infördes den ett år efter att jag hade tillträtt som EU-parlamentariker. Där står det hur jag har röstat i varje fråga som har gått till partistyrelsen direkt. Så om det hade funnits synpunkter på mitt sätt att rösta hade det funnits möjligheter att påverka det, säger han. 

Lars Adaktusson. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ebba Bush Thor menar också att förklaringen från Lars Adaktusson om att ha tillämpat partilinjen i omröstningen för abortfrågan på samma sätt som Alf Svensson gjorde är felaktig. 

– Jag förstår inte riktigt vad hon menar med det. Principen är ingen exakt vetenskap utan den måste tillämpas i varje votering och för varje enskilt fall. Sedan är det svårt att jämföra frågor som togs upp under Alf Svenssons tid i EU-parlamentet och min. Men det jag har sagt är att jag har följt hans principiella linje nämligen att abortfrågan inte hör hemma på EU-nivå. Det står jag för. 

Varför har du och Ebba Bush Thor så olika uppfattning om det här?

– Jag kan inte svara på det. Jag vet bara att jag har infört den här rapporteringen sedan 2015.

Lars Adaktusson hävdar också att han informerade sin partiledare redan i måndags att han troligen inte skulle kandidera till Kristdemokraternas partistyrelse och som andre vice ordförande. På onsdagen meddelade han henne sitt beslut när de sågs i riksdagen. 

Enligt Ebba Bush Thor har Lars Adaktussons hantering kring abortfrågan skadat förtroendet för partiet. Det anges även som orsak till att partiet har rasat i opinionen, senaste månaden har KD tappat var tredje väljare. Något som Adaktusson håller med om.

– Det satte sig och har påverkat valet. Sedan är jag trygg i att jag har följt partiets linje i alla år.

Hur känns det att få den här kritiken från din partiledare?

– Jag försöker lämna känslorna åt sidan. Men det hade varit bättre om vi hade kunnat ta det mellan fyra ögon i stället för att ta det i offentligheten. Jag beklagar att hon kallade till pressträff och valde att ta avstånd från en partivän. Det är ovanlig åtgärd i svensk politik.

Lars Adaktusson säger att han vill fortsätta arbeta med sina uppdrag i riksdagen och att han känner ett stort stöd från många i partiet. 

– Sedan kanske det inte ligger i mina egna händer hur det kommer att bli, säger Lars Adaktusson.

Läs mer:

KD-ledaren Busch Thor kommenterar Adaktusson

KD-raset: Var tredje väljare har flytt

Ewa Stenberg: Reträtt är en svår konst för Ebba Busch Thor