Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Adaktusson säger nej till partiledarposten i KD

Lars Adaktusson vill att KD:s riksting ska rösta om decemberöverenskommelsen.
Lars Adaktusson vill att KD:s riksting ska rösta om decemberöverenskommelsen. Foto: Nicklas Thegerström

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson säger nej till att bli partiledare i Kristdemokraterna. Beskedet kommer som en besvikelse för lokalföreningar som redan hunnit nominera den tidigare tv-journalisten. Därmed finns det i dagsläget ingen kandidat som sagt ja till att efterträda Göran Hägglund.

Den 25 april väljer ett extra riksting KD:s andra ledare efter Alf Svenssons rekordlånga 31 år på posten. Göran Hägglund stannade i elva år.

Hägglunds efterträdare ska nu vaskas fram av valberedningen. Arbetet under ledning av ordföranden Cahtrine Pålsson Ahlgren har inletts. Men nu tackar en av de hetaste kandidaterna – som så sent som på söndagen nominerades av lokalavdelningen i Sigtuna – nej.

– Det har varit en hel del funderande fram och tillbaka. Jag står till förfogande för uppdrag i parti­styrelsen och presidiet. Men där­emot kommer jag inte att kandidera som partiordförande, säger den 59-årige Adaktusson till DN.

Han lyfter fram sin korta erfarenhet i partiet som huvudskäl till beslutet. Det har bara gått två år sedan han gick in i politiken. I maj i fjol valdes han att efterträda Alf Svensson i EU-parlamentet och fick över 100.000 personkryss.

– Jag har en begränsad partipolitisk erfarenhet. Jag har heller inte den breda kompetens vad det gäller sakpolitiken som jag tror man behöver ha som partiledare, säger Lars Adaktusson.

Beskedet innebär att antalet tänkbara kandidater till partiledarposten blir färre. Även Ebba Busch Thor, som är gravid, tvekar trots att hon så sent som i lördags nominerades av sin lokalavdelning i Uppsala. Hon har dock tidigare sagt att hon tror att det går att vara partiledare även om man just fått barn.

Övriga tänkbara kandidater har hittills undvikit att svara på om de är beredda att ställa upp. Strålkastarljuset riktas nu mot partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, gruppledaren i riksdagen Emma Henriksson och ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.

Vem tycker du ska bli partiledare nu när du inte själv inte vill stå till förfogande?

– Kristdemokraterna är ett folkrörelseparti. Det är medlemmarna som ska avgöra den frågan, säger Adaktusson som haft flera samtal med valberedningen om sitt beslut.

När Göran Hägglund utsågs 2004 var det dock i praktiken den då avgående partiledaren Alf Svensson som pekade ut Hägglund som sin efterträdare. Den här gången ska valberedningen plocka fram flera kandidater som ska grillas av ett 70-tal distriktsrepresentanter på ett slutet partimöte i början av mars.

Hela partistyrelsen har ställt sina platser till förfogande. Det innebär att också frågan om decemberöverenskommelsen, som fattades av den nu avgående partistyrelsen, borde prövas på nytt, anser den tidigare SVT-journalisten. Han känner sig tveksam inför uppgörelsen mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna.

– Vi borde låta det ordinarie rikstinget i höst pröva december­överenskommelsen. Det gick väldigt snabbt och det var problem med förankringen. Vi har en riksdag med en stabil icke-socialistisk majoritet. Men vi har en liten minoritetsregering på vänsterkanten där Vänsterpartiet kommer att få ett oproportionerligt stort inflytande, anser Adaktusson.

Fyra möjliga efterträdare
Emma Henriksson, 37 år

Gruppledare i riksdagen

Talar för: Hennes position som ledare för partiets riksdagsgrupp gör henne till en naturlig efterträdare. Dessutom sitter hon redan i riksdagen.

Talar emot: Är okänd för den breda allmän­heten. Har hittills inte gjort sig känd för att ha vunnit någon större politisk strid.

Acko Ankarberg Johansson, 50 år

Partisekreterare

Talar för: Hon har ett brett stöd i partiets olika falanger sedan hon lyckades läka såren efter den uppslitande partiledarstriden mellan Göran Hägglund och Mats Odell. Kan partiet utan och innan.

Talat emot: Sitter inte i riksdagen och sägs vara nöjd med den position hon har i dag.

Ebba Busch Thor, 27 år

Kommunalråd i Uppsala

Talar för: Trots sin låga ålder har hon hunnit vara med och styra landets fjärde största kommun i fyra år. Allt mer populär i partiet med en stor lyskraft som går igenom i tv-intevjuer.

Talar emot: Är starkt förknippad med högerfalangen sedan hon tog ställning för Odell i hans strid om partiledarposten. Sitter inte i riksdagen.

Jakob Forssmed, 40 år

Ekonomisk-politisk talesperson

Talar för: Är enligt uppgift till DN Göran Hägglunds favoritkandidat. Sitter i riksdagen och har synts mycket vid sidan om Hägglund efter valet.

Talar emot: Okänt ansikte för den breda allmänheten. Är förknippad med vänster­falangen i partiet sedan han som ungdomsförbundsordförande ville avskaffa det väpnade försvaret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.