Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/adaktussons-ex-medarbetare-pa-sds-eu-lista/

Politik

Adaktussons ex-medarbetare på SD:s EU-lista

Charlie Weimers med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Magnus Hallgren

SD:s toppkandidater till EU-valet är Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers.

Weimers hoppade av från KD i september och presenterades som en toppvärvning bara tre dagar före riksdagsvalet.

Hans Rosén
Rätta artikel

Charlie Weimers har tidigare arbetat som tjänsteman i Europaparlamentet tillsammans med Lars Adaktusson (KD). Han har även varit ordförande i KDU och har arbetat som politiskt sakkunnig åt Göran Hägglund. 

Sverigedemokraternas EU-lista presenteras på en presskonferens i riksdagen under tisdagseftermiddagen. Där pekade ex-kristdemokratern Charlie Weimers ut två hjärtefrågor som han kommer att driva om han får en plats i parlamentet: att Sveriges medlemsavgift inte ska öka och att EU:s kamp mot extrem islamism ska skärpas.

– Där kommer jag att leverera, säger Charlie Weimers.

SD har i nuläget två mandat i EU-parlamentet men partiledaren Jimmie Åkesson är optimistisk till att det kan bli fler i årets val, vilket skulle ge även Charlie Weimers en plats där. Charlie Weimers har redan börjat jobba för SD:s räkning i parlamentet, som tjänsteman i partigruppen ECR där även Dansk folkeparti och Sannfinländarna ingår.

Peter Lundgren, tidigare lastbilschaufför, är EU-parlamentariker för SD sedan 2014 och etta på partiets lista. Han uppger att transportfrågor även framgent blir det han tänker arbeta med, särskilt frågan om konkurrens på lika villkor för svenska och utländska åkare. 

Jessica Stegrud är ekonom från Skåne, tvåa på listan och helt ny i politiken. 

– Jag blev medlem i partiet igår, säger hon på presskonferensen.

Hon lyfter fram yttrandefrihet och europeisk konkurrenskraft som två intresseområden om hon blir EU-parlamentariker. Hon har gjort sig ett namn som debattör i sociala medier och uppger att SD var ett självklart val när hon nu ger sig in i partipolitiken.

Kristina Winberg, den andra av SD:s två nuvarande EU-parlamentariker, är fyra på listan.