Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson: 200 syriska flyktingar i min hemkommun blir ­väldigt mycket på en gång

Jimmie Åkesson utlovar kraftiga skattesänkningar för pensionärer under nästa mandatperiod. ”Jag tycker att det är en rättvisefråga i första hand”, säger han.
Jimmie Åkesson utlovar kraftiga skattesänkningar för pensionärer under nästa mandatperiod. ”Jag tycker att det är en rättvisefråga i första hand”, säger han. Foto: Eva Tedesjö

Borgerligt stödparti. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hoppas på öppning om Reinfeldt avgår. ”Ventil för kritiska.” Trots ökad invandring tycker SD-ledaren att han vunnit debatten. Pappaledig. Åkesson vill slopa pappamånaderna – men ska själv ta föräldraledigt i höst.

I december blev Jimmie Åkesson pappa för första gången. Nu planerar han att ta föräldraledigt på heltid från arbetet som partiledare och riksdagsledamot.

– Min plan är att, om det tillåter, vara det senare i höst eller fram till jul när det börjar lugna ner sig igen efter valet, berättar han i DN:s parti­ledarintervju inför valet den 14 september.

Ska partiet ledas av er vice parti­ledare då (som är riksdagsleda­moten Jonas Åkerlund, DN:s anmärkning)?

– Jag vet inte hur vi ska hantera den situationen alls. Men vi har ett större behov av en ordinarie partiledare nu än i november-december.

Samtidigt vill ni ta bort de två pappamånaderna. På vilket sätt skulle det stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden?

– Utgångspunkten är då återigen kvinnors ställning. Jag kan ta mig själv som exempel. Om vi skulle ha en helt kvoterad föräldraförsäkring skulle vi få sätta vår lille son på dagis nu. Varje familjs situation är unik och därför tycker jag att familjerna ska bestämma själva.

Ni vill som enda parti i riksdagen sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. På vilket sätt skulle det vara bra för kvinnor?

– Utgångspunkten är att vi har väldigt höga aborttal. Den abortlagstiftning vi har i dag är omodern. När jag pratar med barnläkare som visar hur man räddar foster allt tidigare jämfört med på 70-talet när abortlagstiftningen kom till, menar jag att det är en omodern lagstiftning som är moraliskt och etiskt problematisk.

Men sänkt abortgräns skulle ju inskränka kvinnans beslutanderätt?

– Ja, men eftersom vi i dag kan rädda barn i ett tidigare skede borde man också anpassa gränserna för den fria aborten utifrån det.

Efter att ni suttit fyra år i riksdagen ligger Sverige i topp när det gäller mottagande av flyktingar i EU. Är det inte ett misslyckande för er som parti att invandringspolitiken med uppgörelsen mellan rege­ringen och Miljöpartiet vridits åt motsatt håll än vad ni strävat efter?

– Det är snarare ett misslyckande för vårt land och något som fått och kommer att få mycket stora konsekvenser. I Danmark började det med en öppen debatt. Sedan när man lyfte locket förändrades också hela politiken. Jag tror fortfarande att det kommer att hända även i Sverige på sikt.

Vad talar för att det skulle bli annorlunda om ni får omkring tio procent som opinionssiffrorna indikerar i stället för drygt fem procent som i förra valet?

– En röst på oss är en väldigt tydlig signal. Nästan hälften av svenskarna är enligt den senaste mätningen oroade för den stora invandringen. Det känner också Moderaterna och Socialdemokraterna av på lokal nivå. Vi har ett asylsystem som håller på att kollapsa, det finns inte bostäder till dem som kommer. Det går inte att hålla på så långsiktigt.

Men det finns väl inga tecken på att de andra partierna tar intryck av er politik?

– Jag tror att det kan gå väldigt snabbt när det väl sker. Någonstans kommer även de till en gräns att invandringen måste minska.

Du skrev i din bok ”Satis polito” att du kan tänka dig att bli ett stödparti till en borgerlig regering om de anpassar sig till er invandringspolitik. Vad menade du med det?

– Jag tog Danmark som exempel där en borgerlig regering kunde regera länge. Det berodde på att Dansk folkeparti nådde väljargrupper som de vanliga borgerliga partierna inte kunde nå. Är man intresserad av ett långsiktigt borgerligt regeringsinnehav kanske man skulle kunna ge oss någonting tillbaka.

Men är det detta som du ser som det mest närliggande för att ni skulle kunna få något inflytande i riksdagen?

– Nej, Fredrik Reinfeldt är ju extremt tydlig och väldigt avogt inställd både till mig personligen och mitt parti. Då ska det till något väldigt drastiskt ...

... som en ny partiledare i Moderaterna?

– Rent teoretiskt skulle den analysen kunna ligga till grund för hur delar av det moderata partiet väger en ny partiledare. Det skulle man kunna tänka sig.

När ni tog plats i EU-parlamentsgruppen med brittiska Ukip tog Nigel Farage upp ert partis högerextrema förflutna som något mycket problematiskt. Är det inte dags för en vitbok och att du som partiledare ser till att ni gör upp med ert partis förflutna?

– Jag har inget emot det. Kommer det seriösa, intresserade historiker och statsvetare och vill göra en vitbok är jag beredd att diskutera det. Men det är inget som jag ser att vi har resurser eller trovärdighet att göra själva. Det borde någon annan göra åt oss i så fall, kanske under nästa mandatperiod i så fall.

I den ekonomiska politiken är ni ensamma om att anse er ha mer pengar att röra er med på grund av era egna beräkningar om vad minskad invandring skulle kunna spara. Vilken trovärdighet tycker du att era beräkningar har?

– Högst trovärdighet av alla liknande beräkningar.

Men det finns kritik mot ert sätt att räkna.

– Vi har bland annat fått kritik av Svenskt Näringsliv som är intresserat av att vi har en stor invandring. De utgår ifrån att invandrare inte har någon konsumtion av välfärd och det är inte rimligt.

Inför förra valet ställde ni invandrare mot pensionärer, bland annat i en omdiskuterad reklamfilm på tv. Den här gången vill ni också sänka skatten kraftigt för pensionärer. Men är det realistiskt att jämna ut skillnaderna mellan inkomsttagare och pensionärer på bara fyra år?

– Ja, jag tycker att det är en rättvisefråga i första hand. Det är ett vallöfte att det ska ske under nästa mandatperiod.

Men är inte det att lova ofinansierade skattesänkningar med tanke på att det är budgetunderskott i statens finanser och eventuella besparingar av minskad invandring skulle ju inte kunna komma omedelbart.

– Det är en prioriterad fråga för oss. Nu såg jag Socialdemokraternas förslag, men det säger ingenting. De ska lyckas till 2020 om de lyckas med sitt jobbmål, men det kanske inte är så realistiskt heller. Jag kommer inom en vecka att presentera andra sätt att delfinansiera det här, det kommer under Almedalsveckan i Visby.

Sänkt pensionärsskatt vill ni betala med kraftigt minskad invandring. På vilket sätt skulle det hjälpa flyktingar från Syrien och Irak om er politik att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent skulle bli verklighet?

– Vi vill ge mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Fler flyktingar skulle få hjälp.

Men trycket är ju redan väldigt hårt i närområdet?`

– Jag var i Jordanien nyligen och träffade ordföranden i utrikes­utskottet. Det är omkring en miljon flyktingar där. Men det han säger är att det är deras ansvar som grannland och de behöver större resurser.

Men det skulle bli ännu större tryck på grannländerna om ännu färre flyktingar skulle släppas in i EU?

– Ja, men det är ju ganska marginellt, eftersom det är ganska få som kommer till EU.

Nu sa du att det är ”ganska få” som kommer till Sverige. Du brukar ju tala om att vi har massinvandring?

– Med betoning på relativt få – mot 56 miljoner flyktingar i världen är 12 000 syriska relativt få. Men 200 syriska flyktingar i Hällevik, i min hemkommun, blir väldigt mycket på en gång.

Svenskarnas parti ställer upp i ett 40-tal kommuner i valet i höst. Ser du någon risk att missnöjda sverige­demokrater med din ­noll­tolerans väljer det partiet i stället?

– Nej, det är ingen större risk. Det är inga sverigedemokrater som väljer ett nazistiskt parti. Det finns några enstaka personer som vi uteslutit som gått med i det där partiet, men de har uteslutits för att de har sådana åsikter och då var det väl rätt i så fall.

Chatta med Jimmie Åkesson

Ställ dina frågor till Sverige­demokraternas partiledare fredag klockan 11.00 på DN.se.

Jimmie Åkesson

Ålder: 35 år.

Bor: I villa i Sölvesborg med sambo, son och två katter.

Tre hjärtefrågor inför valet:

Begränsad invandring.

Skärpta straff för grova brott.

Förbättrade ekonomiska villkor för landets pensionärer.

Största händelse under min livstid:

– Berlinmurens fall är det som först dyker upp. Inrikespolitiskt har EU-inträdet betytt väldigt mycket på gott och ont. Det är det största enskilda beslutet som har fattats.

Favoritpolitiker på film eller tv:

– Emil i Lönneberga som i vuxen ålder blev kommunalråd. För att han är kreativ, listig och har ett gott hjärta.

Tidigare delar

Göran Hägglund (KD) 12 juni
Jan Björklund (FP) 14 juni
Annie Lööf (C) 17 juni
Jonas Sjöstedt (V) 19 juni
Stefan Löfven (S) 24 juni
Åsa Romson (MP) 25 juni
Fredrik Reinfeldt (M) 26 juni

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.