Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/akesson-beredd-falla-en-alliansregering/

Politik

Åkesson beredd fälla en alliansregering

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Jonas Eng

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är beredd att fälla en ny borgerlig alliansregering. Och han säger sig stå närmare S än alliansen när det gäller migrationspolitiken.

Det är i en intervju med Dagens Industri som Åkesson spekulerar om hur SD kan komma att agera efter valet. Åkesson säger att han mycket väl kan tänka sig att S och SD kan uppnå en gemensam majoritet efter höstens val:

– Just nu är Socialdemokraternas stora problem att de har lierat sig med Miljöpartiet. Kan de fimpa det blir det jätteintressant givetvis. Jag utesluter inte att vi får ett valresultat där vi och S skulle ha egen majoritet i riksdagen. Då kan det ju vara väldigt intressant, säger Jimmie Åkesson men poängterar samtidigt att han helst vill se en regering ledd av Moderaterna.

På en direkt fråga från Di om vilket parti Sverigedemokraterna står närmast, Socialdemokraterna eller den samlade alliansen, svarar Åkesson:

– Inte den samlade alliansen i alla fall. Socialdemokraterna är jämfört med Annie Lööf väldigt mycket bättre.

Åkesson säger också att mycket talar för att Moderaterna är beredda att bilda egen regering. Han kritiserar partiledaren Ulf Kristersson som som han menar har fått ett oförtjänt högt förtroende:

– Han har egentligen inte uträttat någonting mer än att han har förändrat partiets retorik. Han spelar dubbelt, säger han till Di.