Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson: En skandal att dådet kunde ske

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Other: Roger Turesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att det är en skandal att terrordådet på Drottninggatan kunde ske.

Den misstänkte mördaren hade fått besked om att han skulle utvisas men därefter gått under jorden.

– Att en person med ett utvisningsbeslut kan avvika och utföra ett sådant här brott är en skandal, menar SD-ledaren.

Åkesson tycker att polisen behöver mer resurser men också mer politiskt stöd för att genomföra kontroller av utlänningar i Sverige. Han pekar på den debatt som blossade upp för några år sedan i samband med det så kallade Reva-projektet där polisen genomförde ett stort antal ”inre utlänningskontroller” det vill säga kontroller som inte görs vid gränsen.

Läs även: Karin Eriksson: Stockholm visar motstånd med en kram

Reva ledde till omfattande protester och flera JO-anmälningar. Kontrollerna ansågs av kritikerna som integritetskränkningar.

Men det är fler sådana kontroller som SD-ledaren efterlyser.

– Sedan 2013 har antalet inre utlänningskontroller mer än halverats, hävdar han.

Jimmie Åkesson deltog i SVT:s Agenda på söndagskvällen tillsammans med andra partieldare. Han säger till DN att det är rätt att samlas över partigränserna direkt efter ett terrordåd.

Samtidigt underströk han att motsättningarna mellan partierna inte har försvunnit och att den politiska debatten – och därmed konflikterna – är på väg till ett mer normalt tillstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.