Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson förlänger sjukskrivningen

03:42. Jimmie Åkesson (SD) har lämnat in en ansökan till riksdagen om fortsatt sjukskrivning till den 31 mars. Partiets gruppledare Mattias Karlsson besökte nyligen partiledaren i hans hem. – Min bedömning är att han mår bättre och att det rör sig i rätt riktning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson behöver vara sjukskriven minst två månader till. Samtidigt är han delaktig när SD nu formulerar sin nya strategi efter decemberöverenskommelsen. ”Jag försöker involvera honom i alla större beslut”, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.

Jimmie Åkesson har lämnat in en ansökan till riksdagen om fortsatt sjukskrivning till den 31 mars. Partiets gruppledare Mattias Karlsson besökte nyligen partiledaren i hans hem.

– Min bedömning är att han mår bättre och att det rör sig i rätt riktning. Men jag tror också att han har en bit kvar innan han är klar med sin läkningsprocess. Han gick ganska länge med det här innan han tog tag i det. Det är svårt att lyssna på sina signaler och att bromsa in mitt i en valrörelse när man har den press på sig som han har haft. Det gör också att läkningsprocessen tar längre tid, säger Mattias Karlsson till DN.

Åkesson har varit sjukskriven sedan i oktober och ännu är det alltså oklart hur länge han blir borta. Mattias Karlsson svarar undvikande på frågan om hur länge SD klarar sig utan Åkesson.

– Jimmie Åkesson har ett enormt starkt stöd i partiet och därmed är tålamodet väldigt stort. Jag tror att partiet är berett att vänta ganska länge än på att han ska komma tillbaka, säger Karlsson som menar att han inte traktar efter partiledarjobbet för egen del.

Under Åkessons frånvaro har SD varit med och fällt regeringens budget. Därefter har regeringspartierna och den borgerliga alliansen slutit den så kallade decemberöverenskommelsen som syftar till att beröva SD dess vågmästarroll i riksdagen. Enligt Mattias Karlsson är Jimmie Åkesson, trots sjukskrivningen, involverad när partiet nu drar upp strategin för det här nya politiska läget.

– Jag försöker involvera honom i alla större beslut som vi fattar. För mig är det viktigt att känna att vi är på samma våglängd. Det viktiga för oss nu är att befästa den här rollen som det främsta oppositionspartiet nu när alliansen har vikt ner sig, säger Mattias Karlsson.

Här är nya bilden på Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare. Nu får Jimmie Åkesson uppmuntrande peppning på Facebook.

Läs mer: Den nya bilden på sjukskrivne Jimmie Åkesson

Om Jimmie Åkesson ska kunna komma tillbaka måste fler dela på de uppgifter som tidigare bara legat på partiledaren, menar Mattias Karlsson. Att partisekreterarrollen nu förändras och tas över av Rikard Jomshof är enligt honom en del i detta. Jomshof ska få en mer utåtriktad roll än den hans företrädare på posten Björn Söder har haft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.