Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson har svårt att minnas – ”Jag kan ha varit upprörd”

Jimmie Åkesson har svårt att minnas hanteringen av Michael Rosenbergs förflutna.
Jimmie Åkesson har svårt att minnas hanteringen av Michael Rosenbergs förflutna. Foto: Lotta Härdelin

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger att han hört ”prat” om SD-valberedningens ordförande Michael Rosenbergs förflutna som grov brottsling. Han mindes först inte om han och de övriga i SD:s verkställande utskott diskuterat saken.

– När jag läste ert reportage mindes jag att jag hört prat om det här tidigare. Jag mindes inte om vi behandlat det i VU, det gjorde jag faktiskt inte. Men nu, när jag friskat upp minnet, så minns jag att vi nog i något sammanhang har diskuterat frågan, säger SD-ledaren när DN intervjuar honom på Arlanda, på väg till Almedalen.

Är det inte konstigt att du inte riktigt minns – det är ju ganska allvarlig brottslighet och Rosenberg har en viktig, central roll för partiet?

– Jag har inte kännedom om alla personfrågor, andra sköter det.

Vi har en källa som säger att du blev upprörd när Michael Rosenbergs brottsliga förflutna kom till din kännedom inför valet 2010.

– Det skulle kunna vara så. Jag utesluter det inte. Men jag minns inte riktigt, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren vill inte säga något om att Michael Rosenberg i sin vandelsförsäkran intygat att han är ostraffad, när han i själva verket är dömd två gånger.

– Jag vet ingenting om det. Partisekreteraren (Björn Söder, DN:s anmärkning) säger att hans ärende hanterats korrekt.

Är det lämpligt att ditt parti har en valberedningsordförande som uttalar sig om andras belastning och brottsliga förflutna, men själv mörkar sin egen bakgrund?

– Jag vet inte om han har gjort det.

Flera partikamrater till dig säger till oss att han gjort det. Han har även förnekat att han har något kriminellt förflutet på en rak fråga från Helsingborgs Dagblads reporter.

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Jimmie Åkesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.