Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson-ja till alliansbudget med M-prägel i migrationsfrågan

Jimmie Åkesson strör lovord över Moderaternas nya linje i migrationsfrågan. Och utlovar stöd om en alliansbudget bär M-prägel i SD:s huvudfråga.
Jimmie Åkesson strör lovord över Moderaternas nya linje i migrationsfrågan. Och utlovar stöd om en alliansbudget bär M-prägel i SD:s huvudfråga. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sverigedemokraterna gillar Moderaternas linje i migrationsfrågan. Om Alliansen lägger en budget med klar M-prägel i just denna fråga så kommer den att få SD:s stöd i riksdagen, säger Jimmie Åkesson till Dagens Industri.

SD-ledaren deklarerar i en intervju för tidningen att Moderaternas migrationspolitik ”påminner väldigt mycket om vår politik”. På direkt fråga om SD i dag skulle släppa fram en alliansregering som driver M:s linje i migrationsfrågan, svarar Åkesson:

– Ja, mycket talar för det. Om man får välja mellan den regering vi har i dag, som jag bedömer som menlös, och en alliansbudget och möjlig alliansregering där man faktiskt stramar åt politiken mot det Moderaterna föreslår.

Jimmie Åkesson säger att ett sådant scenario även är möjligt utan förhandlingar mellan hans parti och Alliansen, men att det bara gäller ”i det här enskilda budgetbeslutet”.

Att SD närmast står stilla i opinionen i den Sifomätning som publicerades i helgen oroar inte partiledaren.

– Jag ser det som en möjlighet att hitta former och plattformar för samarbete långsiktigt i stället, säger han.

Bilden av återkommande kaos i Sverigedemokraterna, senast med SDU-bråket och rättsprocessen om ekonomiska brott mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen, ser Åkesson som ”besvärande” – men inte mer:

– Det hör till den mediala dramaturgin att man lyfter fram de här enskilda exemplen. Man vill ge sken av kaos, säger han till Dagens Industri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.